STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  26.03.2018 16:10:37

Makroekonomické události tohoto týdne (26. - 30. 3. 2018)

Autor: Bc. Martin Pohl

Jaké jsou výhledy v makroekonomické oblasti pro týden 26. - 30. března 2018? Trhy jsou ovlivněny začátkem velikonočních svátků, a proto se většina zajímavých ukazatelů zveřejní do čtvrtečního dne. Zde jsou některé významné, které stojí za to sledovat.

Pondělí 26. 3. 2018

V pondělí v odpoledních hodinách očekáváme projev člena FEDu Williama Dudleyho ohledně regulatorních reforem. Projev se uskuteční ve Washingtonu pod záštitou Obchodní komory Spojených států amerických a je naplánován jako panelová diskuze s Q&A, tedy s možností otázek z publika.

Dále je na pondělí naplánováno zveřejnění statistiky Velké Británie ohledně počtu schválených hypotečních úvěrů skupinou "High street banks". Jedná se hrubý počet schválených hypotečních úvěrů za poslední měsíc (únor). "High street banks" je souhrnné označení pro 21 britských institucí skupin Barclays, HSBC Bank, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland Group, Santander UK, TSB a Virgin Money. Tento index porovnává více než polovinu celkového hypotečního trhu ve Velké Británii a poskytuje informace o trhu britských rezidenčních nemovitostí. Očekává se drobné navýšení tohoto ukazatele z aktuálních 38,1 tisíc na 39,2 tisíc schválených hypotečních úvěrů. Což může znamenat oživení na hypotečním trhu, spíše se ale jedná o drobnou oscilaci okolo periodického trendu, kdy se nižší hodnoty střídají s vyššími a momentálně se neočekává výrazná změna tohoto indexu v budoucnosti.

Úterý 27. 3. 2018

Významný ukazatel, jehož zveřejnění aktuální hodnoty je naplánováno na úterý, je americký ukazatel spotřebitelské důvěry. Ukazatel spotřebitelské důvěry měří celkovou důvěru spotřebitelů v ekonomickou aktivitu. Je tak významným ukazatelem , na základě kterého je možné predikovat výši spotřebitelských výdajů, které jsou důležitým faktorem celkové ekonomické aktivity a výrazným způsobem ovlivňují velikost výstupu ekonomiky. Po drtivém poklesu tohoto indexu v období globální ekonomické recese v roce 2008 je znatelný vzrůstající trend, který pokračuje až do současnosti a i výhled je relativně optimistický. Očekává se, že tento indikátor poklesne z aktuálních 131,2 bodů na 130,8 bodů. Tento pokles se nepovažuje za dramatický ukazatel konce rostoucího vývoje spotřebitelské důvěry v USA.

Středa 28.3. 2018

Ve středu se dozvíme finální hodnotu amerického reálného HDP pro čtvrté čtvrtletí 2017. Očekává se zvýšení hodnoty amerického reálného HDP o 2,7 % oproti čtvrtému čtvrtletí roku 2016, což by znamenalo zdravý růst ekonomiky a zpřesnění druhého odhadu vývoje reálného HDP v USA, který byl 2, 5 %. Zveřejnění čtvrtletního vývoje HDP probíhá natřikrát, poprvé se jedná o odhad, který je následně zpřesněn a nakonec je vydán finální výsledek.

Čtvrtek 29. 3. 2018

Čtvrtek je důležitý z pohledu oznámení německé výše nezaměstnanosti za uplynulý měsíc, u které se očekává pokles o jeden procentní bod na 5,3 %.  Také podobně jako o den dříve v USA, ve čtvrtek bude oznámena velikost růstu čtvrtletního HDP pro Velkou Británii. Zde se očekává oznámení růstu, oproti stejnému období předchozího roku, na 1,4 %. Dále svůj růst HDP, tentokráte měsíčního charakteru, zveřejní Kanada a u ní se očekává, za měsíc leden, růst reálného HDP o 0,1 %.

Pátek 30. 3. 2018

V pátek je na většině trzích utlumená aktivita z důvodu Velkého pátku. Za zmínku stojí například zveřejnění měsíční změny indexu spotřebitelských cen ve Francii. Index spotřebitelských cen měří změnu ceny zboží a služeb ze spotřebního koše. Na základě tohoto indexu se vypočítává inflace a pro Francii je tento index predikován na hodnotu -0,1 %, což potvrzuje trend delšího časového horizontu, kdy index spotřebitelských cen ve Francii osciluje okolo nuly.

NYSE

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688