Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.03.2018 09:19:52

Kofola nenaplnila očekávání svými výsledky, především kvůli Polsku (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Kofola svými výsledky za rok 2017 nenaplnila očekávání trhu.

Philip Morris ČR zítra ráno před otevřením trhu představí svoje výsledky hospodaření za minulý rok.

Evropské akcie dnes nejspíše otevřou pod páteční uzavírací cenou.

Tento týden bude celkově skromnější na ekonomické události. Nicméně zítra se můžeme těšit na důvěru v ekonomiku eurozóny. V závěru týdne na statistiky spotřebitelských cen v jednotlivých zemích eurozóny, kde očekáváme meziroční zvýšení úrovně inflace. Americká data na sebe upoutají pozornost hlavně až ve čtvrtek, kdy budou ohlášeny osobní výdaje, které se dočkají pouze mírného meziměsíčního růstu, což by mohlo vést k nižšímu růstu ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Société Générale zvýšila doporučení na Koupit pro nizozemskou ropnou společnost Royal Dutch Shell a dále snížila doporučení na Držet francouzské investiční firmě Wendel.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy uzavřely páteční obchodování ve ztrátě. Indexy Dow Jones přišel o 1,8 % hodnoty, S&P 500 ztratil 2,1 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 2,4 %. V rámci indexu S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru. Nejhůře dopadly finanční instituce (-3 %) následované IT firmami (-2,7 %) a sektorem zdravotní péče (-2,1 %). Trhy tak reagovaly na stále vyostřenější situaci ohledně uvalování cel mezi Amerikou a Čínou.

Trhy v Asii zakončují první obchodní den tohoto týdne rozpolceně. Přibližně polovina z nich, kam patří například Čína, Hongkong či Austrálie, zaznamenává ztráty v rozpětí mezi 0,2 až 1,6 %. Největší propady jsou v Číně. Zisky se podařilo vybojovat v Japonsku (+0,7 %) a také Jižní Koreji, když se kapitalizace jejího indexu Kospi zvýšila o 0,7 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225 jsou na tom nejlépe zpracovatelé surovin (+1,4 %), výrobci nezbytného zboží (+1,3 %) a firmy z oboru zdravotní péče (+1,2 %). Nedařilo se sektoru utilit (-1,2 %), ani informačním technologiím (-0,1 %).

Kofola

Kofola včera po uzavření trhů zveřejnila své hospodářské výsledky za 2017.  

Konsolidované výnosy společnosti Kofola za celý rok mírně klesly o 0,5 %. Došlo k poklesu prodejů v Polsku (přibližně o 500 mil. CZK meziročně), který byl však téměř zcela kompenzován růstem výnosů v Česku a Slovensku (Rajec, Rauch, Semtex a hlavně Vinea) a také vyššími výnosy v Ugu. Pozitivní je také vývoj v adriatickém regionu, kde celkové výnosy v roce 2017 přesáhly 1 mld. CZK a rostly tak meziročně o téměř 30 %. Hlavní trhy, kterými jsou Česko a Slovensko, rostly o 3,3 %, respektive 3 %.

Nižší hodnoty ukazatele EBITDA, který klesl meziročně o téměř 11 %, bylo dosaženo hlavně kvůli vývoji v Polsku spolu s Českem a Slovenskem. Částečně pokles EBITDA kompenzovalo Slovinsko. EBITDA v Polsku poklesla zejména kvůli nižším prodejům privátních značek. V Česku a Slovensku došlo k poklesu z důvodu nižších prodejů Kofoly, vyšších nákladů na cukr a logistiku (Slovensko) a zvýšených odbytových a marketingových nákladů na provoz Uga.

Čistý dluh společnosti meziročně vzrostl z 1,7 mld. CZK na 2,4 mld. CZK a poměr čistého dluhu vůči EBITDA dosáhl hodnoty 2,5. Zvýšení zadlužení bylo z důvodu vyšších nákladů na CAPEX, akvizic, výplaty dividend a nákupu akcií Kofoly v Radenska. Pokles čistého zisku o 32 % na 231 mil. CZK je dán hlavně vyššími úrokovýmí náklady.

V tomto roce plánuje Kofola navýšit podíl volně obchodovatelných akcií na burze ze současných 6 % na 30 %. Toho bude docíleno prodejem zbývajícího podílu CED Group. Pro roky 2017 až 2020 je cíleno na výplatní dividendový poměr v minimální výši 60 % z konsolidovaného čistého zisku.

Vzhledem k tomu, že Kofola nenaplnila očekávání trhu, předpokládáme, že výsledky za celý rok 2017 budou mít na cenu akcií spíše negativní vliv.

Philip Morris ČR

Tabáková firma Philip Morris zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za předchozí rok.

Předpokládáme, že i přes případné negativní dopady protikuřáckého zákona v České republice dojde ke zvýšení celkových tržeb společnosti o 1,5 % na 11,6 mld. CZK. Tento růst je podpořen především očekávaným výrazným zvýšením produkce a vysokým využitím výrobních kapacit závodu v Kutné Hoře, k čemuž došlo na základě přesunu části výroby do České republiky z některých evropských provozů skupiny Philip Morris International, kde společnost bude zavádět výrobu nových zařízení IQOS. Pro více informací navštivte http://bit.ly/PMCR_FY17pre.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

13.08.2019ČEZ investory potěšil, Kofola už tolik ne (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688