Summit EU se věnoval budoucím vztahů s Brity a obchodu s USA


Euroskop, 23. 2. 2018

Prezidenti a premiéři zemí EU v pátek při druhém dni summitu v Bruselu vyzvali Spojené státy, aby výjimka, kterou unie dočasně dostala z amerických cel na dovoz ocele a hliníku, byla trvalá. Následně ve formátu EU27 schválili pokyny pro hlavního vyjednavače Michela Barniera k jednání o budoucím vztahu EU a Velké Británie.

Evropští lídři vyjádřili politování nad tím, že se Washington rozhodl cla na dovoz oceli a hliníku vůbec uvalit. „Tato opatření nemohou být ospravedlněna poukazem na národní bezpečnost,“ stojí v závěrech summitu. Ochranářská opatření ze strany Spojených států označují prezidenti a premiéři EU za „nevhodný lék na skutečné problémy nadměrné kapacity“.

Americký prezident Donald Trumo vyčkával s udělením výjimky téměř do poslední chvíle. Předseda unijních schůzek Donald Tusk proto posunul jednání o obchodu s USA, které mělo být původně na programu už ve čtvrtek odpoledne, až do chvíle, kdy se situace vyjasní.

Dobrá i špatná zpráva

Podle českého premiéra Andreje Babiše se všichni shodli, že vývoj je „dobrou a zároveň špatnou“ zprávou. „Výjimka platí do 1. května a to je strašně málo času,“ upozornil český premiér na tiskové konferenci. EU tak má jen několik týdnů na vyjednání finální dohody.

Dobrou zprávou podle něj ale je, že USA berou unii jako jeden obchodní blok a že komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová vedla za EU jednání „skvělým“ způsobem. Babiš doufá, že v dalších jednáních se jejímu týmu povede americké ochranářské opatření trvale zrušit.

Evropská rada v závěrech summitu „bere na vědomí, že dodávky oceli a hliníku z Evropské unie byly dočasně vyjmuty z těchto opatření, a vyzývá, aby výjimka byla trvalá“.

Cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku vstoupila v platnost dnes. Výjimku dostaly vedle evropských zemí Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko a Jižní Korea.

Kanada a Mexiko byly vyjmuty z cel hned od počátku, protože obě země nyní jednají z USA o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).

Evropská odvetná opatření byla na stole

Pro případ, že by USA cla spustila, chystala EU sérii svých vlastních opatření. Kromě „vyrovnávacích“ kroků, tedy vlastních cel na některé americké zboží, šlo především o snahu chránit vlastní trh před přívalem levné oceli, která by nenašla uplatnění na americkém trhu.

EU také zvažovala postup v rámci pravidel Světové obchodní organizace.

Diplomaté přitom oceňovali, že členské země bloku v obchodním sporu s USA vystupovaly jednotně a tuto jednotu dokázaly udržet.

Prezidenti a premiéři zemí EU v závěrech summitu podpořili silné transatlantické vztahy a dialog při řešení sporných otázek v obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy.


EU27 schválila mandát pro Barniera k jednání s Brity

Jednání poté pokračovalo ve formátu EU27, tedy již bez britské premiérky Theresy Mayové. Hlavní vyjednavač Michel Barnier informoval o aktuálním stavu jednání o brexitu. Právní text dohody o vystoupení je téměř dohodnut. Do června letošního roku zbývá dořešit několik kapitol včetně situace v Irsku.

Summit EU 27

Hlavní vyjednávač EU s Velkou Británií Michel Barnier seznámil lídry zemí EU s aktuálním vývojem jednání. V polovině dubna navštíví Barnier Českou republiku. Zdroj: Úřad vlády

„Připravujeme návštěvu hlavního vyjednavače Michela Barniera, který by měl do Prahy přijet 13. dubna. Minulý týden jsem jednal s britským ministrem pro brexit Davidem Davisem. Je vidět, že celý proces se posouvá kupředu,“ řekl novinářům předseda vlády, který o aktuálním vývoji včera osobně hovořil s premiérkou Mayovou.

Lídři 27 členských států na závěr schválili mandát Michela Barniera k dalším jednání o budoucím vztahu EU s Velkou Británií. Na jeho základě nyní Evropská komise vypracuje konkrétní směrnice pro práci vyjednávacího týmu. Sedm stránek dokumentu zdůrazňuje, že unie si s Británií přeje co nejtěsnější partnerství, které se bude týkat obchodní a hospodářské spolupráce i dalších oblastí, zejména boje s terorismem a mezinárodním zločinem, ale také bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek