Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  23.03.2018 09:28:55

Hüner: Rozdělení ČEZ kvůli výstavbě jádra je hloupost. Beneš: Stát by neměl ztratit kontrolu

Rozdělení energetické společnosti ČEZ kvůli výstavbě nového jaderného bloku je hloupost. Hospodářským novinám to řekl ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner. Není prý jisté, zda je transformace ideálním řešením a nejsou také spočítány dopady pro akcionáře. Ředitel ČEZ Daniel Beneš sdělil Mladé frontě Dnes, že společnost nemá v plánu udělat rozdělení, které by vedlo k tomu, že stát ztratí v ČEZ kontrolu.

Premiér v demisi Andrej Babiš podporuje výstavbu nového jaderného bloku z peněz ČEZ. Podobný krok by ale mohl být nevýhodný pro minoritní akcionáře a proto se možné rozdělení nebo transformace ČEZ začaly řešit. Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, přes ministerstvo financí drží zhruba 70 procent akcií.

"Myslím si, že dělení je hloupost. Problémů je to několik. O rozdělení firmy se můžeme bavit až v momentu, kdy budou spočítány dopady pro akcionáře," řekl Hüner. Podle něj budou posudky a přípravy dělení velmi nákladné. "A proč já bych měl tohle všechno dělat, když ani nevím, jestli nakonec postavím jaderný zdroj? Není to vyhazování peněz?" podotkl.

ČEZ dříve uvedl, že zkoumal šest alternativ rozdělení. Nejpreferovanější variantou je ta, že by stát plně vlastnil jadernou, uhelnou, těžební a obchodní část. "Nový ČEZ", ve kterém by si měl stát v první fázi ponechat 51 procent, by zahrnoval distribuci, prodej, obnovitelné zdroje a energetické služby ESCO.

"Nechápu, proč by v tom "starém" ČEZ nebyla třeba distribuce. Proč je tam jen uhlí s jádrem. To se musí podrobně vyřešit," řekl Hüner. "Když ČEZ chodí a běhá, jak je nutná transformace, je to nyní naprostý nesmysl. Vždyť nevím, co tím chtějí řešit," dodal Hüner.

Babiš v pondělí řekl, že při případném dělení si vláda musí pohlídat, aby vedle výroby zůstaly státu také strategické věci typu obchodu nebo distribuce. "Nemáme v plánu udělat rozdělení, které by vedlo k tomu, že stát ztratí v ČEZ kontrolu. A neuvažujeme ani o ztrátě majority státu v jakékoliv části ČEZ. Ale zatím jsme nerozhodli, konkrétní variantu jsme nevybrali," řekl MfD Beneš.

Rozdělení firmy není jedinou variantou, nad kterou se při rozhodování o financování případného bloku uvažuje. Ve hře je také možnost, že by stavbu nového bloku zajistila dceřiná společnost ČEZ, i varianta, že by tuto dceřinou společnost ČEZ odkoupil stát a poté by firma realizovala stavbu.

Šéf energetiky Beneš v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že skupina by měla mít během jara jasno, jak by se chtěla transformovat. Stát by neměl po jejím případném rozdělení ztratit majetkovou kontrolu.

"Z pohledu ČEZ musíme navrhovat takové řešení, které je výhodné pro všechny akcionáře. Jak pro stát, tak pro menšinové akcionáře," řekl Beneš MfD. "Nemáme však v plánu udělat rozdělení, které by vedlo k tomu, že stát ztratí v ČEZ kontrolu. A neuvažujeme ani o ztrátě majority státu v jakékoli části ČEZ," dodal.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688