TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  23.03.2018 08:25:17

V Evropě loni žádalo o azyl 650 tisíc uprchlíků. Odtud chodí do ČR

V minulém roce požádalo v Evropě o azyl 650 tisíc lidí, uvedl tento týden Eurostat. Oproti letům, kdy vrcholila migrační krize, to znamená pokles téměř na polovinu! Statistici také prozradili, odkud nejčastěji migranti do Evropy přišli. V celoevropském měřítku vládne Sýrie, Češi ale přijali nejvíce žádostí o azyl od Ukrajinců.

Jen část z téměř 650 tisíc lidí, kteří v Evropě požádali vloni o azyl, přišla přes Středozemní moře. Ze středomořských migračních tras dominovala ta přes centrální středomoří, přes než se přeplavilo více než 117 tisíc migrantů. Oproti předchozím dvěma letům ovšem Evropa zaznamenala razantní pokles žádostí o azyl.

Zatímco v letech 2015 a 2016 žádalo o azyl přes 1,2 milionu migrantů, vloni to byla zhruba polovina. Pokles je vidět hlavně u příchodů ze zemí, které v uplynulých letech trápily konflikty - Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

Přesto jsou občané těchto tří zemí nejčastějšími žadateli o azyl v zemích Evropské unie. Syřanů požádalo o azyl 102 tisíc, Iráčanů 47 a půl tisíce a Afghánců 43 a půl tisíce. Následují Nigerijci, Pákistánci, Eritrejci a Albánci.

V Česku je ale tato skladba úplně jiná. V uplynulém roce přijalo Česko 1 140 žádostí o azyl, což meziročně znamená pokles o 5 %. Z toho nejvíce, 295 žádostí, podali obyvatelé Ukrajiny. Druhý největší počet žádostí o azyl obdržely české úřady od Ázerbájdžánců a obdobný počet žádostí podali také Arméni.

Česko ale není jedinou zemí, do které nemíří jen Syřané, Iráčané a Afghánci. Ve Španělsku vyřizovali nejvíce žádostí o azyl od lidí z krizí zmítané Venezuely. V Polsku nejčastěji žádali o azyl Rusové a Ukrajinci. V Itálii pak Nigerijci, Bangladéšané a Pákistánci, tedy migranti, kteří se přeplavili přes centrální Středomoří.

Největší zátěž co do počtu migrantů nese Německo, které vyřizovalo třetinu žádostí o azyl podaných v Evropě v loňském roce. I tak ale zaznamenalo pokles o 73 %. Pětinu žádostí vyřizovali Italové. Na Francii připadlo 14 % žádostí, na Řecko pak 9 %.

Výrazně méně migrantů překonává evropské hranice nelegálně. Vloni jich bylo dokonce méně, než před vypuknutím uprchlické krize. Přesto ale Evropská komise, která informace o nelegálních průnicích do Evropy, vydala minulý týden, vyzývá, aby členské státy a evropské instituce ve svém úsilí nepolevily.

"Nemůžeme se spokojit s tím, co se podařilo. Potřebujeme více rychlejších návratových akcí, správu hranic a legální cesty, zejména pro přesídlování z Afriky, ale i Turecka," komentoval výsledky komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688