TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  22.03.2018 16:04:15

Vrací se vymýcené nemoci. Nepodceňujte očkování, varuje EU

Případy nákazy spalničkami raketově rostou. Zatímco v Evropské unii se jejich výskyt v minulém roce ztrojnásobil, v Česku zaznamenali epidemiologové dokonce 20násobný nárůst! Tématu se už věnoval i Evropský parlament. Poslanci varovali před nebezpečnými důsledky odmítání očkování, k čemuž se kvůli různým pověrám rozhodne každoročně nemalý počet rodičů.

Výrazným nárůstem počtu nákaz spalničkami se tento týden zabýval Evropský parlament. Jedním z důvodů rychlého šíření nemoci je totiž nedostatečné očkování. Aby byla populace dostatečně chráněná, je potřeba, aby dvě dávky vakcíny MMR dostalo 95 % obyvatel. To se v roce 2016 povedlo jen v sedmi zemích EU - Chorvatsku, Maďarsku, Litvě, Portugalsku, Slovensku, Španělsku a Švédsku.

A následky jsou patrné. Zatímco v roce 2016 evidovali v Evropě 4 643 případů nákaz spalničkami, vloni to bylo třikrát tolik, téměř 14 a půl tisíce. Spalničky si za dva roky vyžádaly v Evropské unii 50 životů. V Česku byl nárůst nemoci, která byla považována za eliminovanou, ještě razantnější. Oproti sedmi případům nákazy v roce 2016 jich lékaři vloni zaznamenali 146!

Výbor pro životní prostředí a veřejné zdraví Evropského parlamentu přijal usnesení, v němž upozorňuje na rizika nedostatečného očkování v Evropě. Jedním z autorů je i česká europoslankyně Kateřina Konečná z KSČM.

Poslanci upozorňují na nespolehlivé a zavádějící informace, které se v poslední době o očkování šíří. Chtějí, aby rodiče byli o potřebě očkování pořádně informováni. "Příliš mnoho rodičů odmítá nebo odkládá očkování, a proto se znovu objevují různé infekční nemoci," uvedla jedna z autorek usnesení, poslankyně italských socialistů Elena Gentileová.

Hloupost jsou i zprávy, že má vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR) způsobovat autismus. Studie Světové zdravotnické organizace nic takového neprokázaly.

"Naše vakcíny jsou naprosto bezpečné. Koluje o nich spousta dezinformací, že zapříčiňují nemoci, ale to je pochopitelně hloupost, nebezpečný nesmysl," upozorňuje další ze zpravodajek, německá poslankyně za lidovce Renate Sommerová. Její italský kolega za Zelené Marco Affronte volá po tom, aby EU bojovala v otázce očkování proti falešným zprávám.

Nejvyšší výskyt spalniček odhalili lékaři v Rumunsku a Itálii, ne náhodou v zemích patřící k těm s nejnižší proočkovaností v EU. Z těch, kteří se nakazili, nebylo očkováno 87 %.

Zatímco v 60. letech zabíjely spalničky ročně po celém světě 2,6 milionu lidí a nemoci se všichni obávali, v roce 2016 zaznamenala Světová zdravotnická organizace vůbec nejnižší počet obětí této nemoci - 89 780.

Právě úspěch očkování vede k tomu, že rodiče už nevnímají spalničky jako tak závažnou hrozbu, proto váhají s tím, zda nechat dítě očkovat, nebo vakcinaci odkládají. Výbor proto vyzval Evropskou komisi, aby usnadnila harmonizaci očkovacích programů v Evropské unii. O proočkovanosti v Evropě budou poslanci jednat ještě na plenárním zasedání Evropského parlamentu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688