STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  22.03.2018 15:11:54

Akcie nebo dluhopisy během následujících let?

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

Na základě téměř všech metrik měli američtí investoři v uplynulém desetiletí větší zisky spíše z akciového trhu než pouze z fixních příjmů, přičemž akcie nevykazovaly téměř žádnou volatilitu. Růst daleko překonal ziskydluhopisůKlíčová otázka současného trhu je: bude se tento trend nadále držet i v dalším desetiletí?

Obecně vzato jsou akcie v dlouhém období téměř vždy výrazně lepší než dluhopisy, i když s větším rizikem. Pokud srovnáváme dvě desetiletí, akcie předčí dluhopisy v celkové návratnosti kolem 82 % případů, tvrdí americká investiční poradenská skupina Vanguard. To jsou sice dobré vyhlídky, ale s hlavními akciovými indexy dosahujících rekordních hodnot a s rostoucím seznamem potenciálních vnějších překážek – od politického rizika a protekcionismu k vysokým hodnotám a možnosti navrácení inflace a zvyšování se úrokových sazeb – na tom dluhopisy mohou být v pozdní fázi ekonomického cyklu lépe.

„V posledních letech bylo řízeno slevové ocenění amerických akcií versus dluhopisů,“ napsal Stuart Freeman, spoluzakladatel globální kapitálové strategie v institutu Wells Fargo Investment. „Dále také není neobvyklé, aby akcie byly na konci cyklu dražší než dluhopisy.“

Jak moc vypadají akcie relativně draze oproti dluhopisům, záleží na použitém časovém období. Výnos amerických desetiletých pokladničních poukázek je aktuálně 2,9 % oproti 2,41 % na začátku roku. Tento růst ve výnosu kolidoval s poklesem v cenách dluhopisů, neboť výnos a cena se vůči sobě pohybují inverzně.

Na základě 2,8% výnosuindex S&P 500 podle Freemanovy analýzy ještě místo k růstu – pokud uvažujeme medián ke zhodnocení vztahu k dluhopisům od roku 2000. Na základě tohoto mediánu by se S&P mohl na konci roku obchodovat na úrovni 2,837, přičemž pondělní zavírací cena byla 2,717. Institut Wells Fargo Investment oznámil, že to znamená, že akcie v současné době vykazují pouze drobné slevy na americké dluhopisy.

Ačkoli, když zúžíme časovou řadu z 18 let na období mezi roky 2000 a 2007 (nezahrnující období, kdy sazby byly na dně z důvodu finanční krize), slevové ocenění akciídluhopisům je více výrazné. Na základě toho lze říci, že by mohl index S&P na konci roku dosahovat úrovně 3,295 nebo více než 20 % nad současnými hodnotami.

S očekáváním stále rostoucích výnosů, částečně z důvodu toho, jak FED zvyšuje úrokové sazby, poklesne relativní hodnota prémie akcií. Když desetiletý výnos dosáhne 3 %, bude současná hodnota akcií téměř stejná v porovnání s očekáváním jejich cen na konci roku, na základě její mediánové hodnoty relativně k dluhopisům.

„Očekáváme, že pokračující ekonomický růst vyžene ceny akcií výše, zatímco inflace zůstane ve stejných hodnotách,“ napsal Freeman ve zprávě. „Přesto volatilita pravděpodobně zůstane v pozdějších fázích cyklu, protože investoři pečlivě sledují inflaci a vývoj mezd – obzvláště když jsme ve fázi cyklu, během které bude FED zvyšovat sazby.“

Takové trendy mohou v krátkodobém horizontu pro akcie znamenat skromný náskok, ale ostatní analytici byli v rámci dlouhodobého horizontu více skeptičtí, přičemž zmiňovali překážku vysokého ocenění.

Michael Lebowitz, investiční analytik a portfolio manažer Clarity Financial, napsal, že současné zhodnocení nenechává žádné pochybnosti, že by investoři měli přejít k dluhopisům.

Na běžném základu se index S&P 500 obchoduje se ziskem na akcii (P/E) na úrovni 22,13, což je více než desetiletý průměr 17,1 dle FactSetu. Na forwardově orientovaném základu se P/E obchoduje na úrovni 17,41 což je nad desetiletým průměrem 14,3.

Na základě cyklicky upraveného P/E (CAPE), které porovnává ceny akcií se zisky společnosti za posledních 10 let, má S&P v současné době poměr 32,65, což je úroveň překročená díky dot.com bublině.

Na základě této úrovně „by investoři měli očekávat roční výnosnost za 10 let -2,04 %,“ napsal Lebowitz. „Na základě historických dat, které zahrnují 32 kompletních obchodních cyklů od roku 1871, nejlepší výnosnost pro všechny případy CAPE přes 30 je 0,39 %. Z 57 měsíců, kdy CAPE překročil 30,“ dodal, „vykazovaly pouze čtyři z těchto měsíců výnos, který předčil pokladniční poukázky. Z těchto čtyř měsíců byla průměrná výnosnost pouze 0,2 %.“

„Vyhlídka navýšení výnosů z akciového trhu na dalších 10 let, která se měří ve zlomcích procent, není dostatečnou kompenzací za zjevnou možnost podhodnocení bezrizikového aktiva na 10 let,“ napsal.

Stocks or Bonds

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688