Exministryně spravedlnosti Helena Válková Foto: archiv

Znalci mají ministerstvu předložit návrhy úprav zákona o své činnosti

Znalci mají do konce března navrhnout ministerstvu spravedlnosti úpravy nového zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a ústavech, který byl kvůli tomu stažen z nynější schůze Sněmovny.České justici to dnes řekla předkladatelka návrhu zákona a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Podle ní dojde k narovnání vztahů mezi soukromoprávními znaleckými ústavy a veřejnoprávními. Znalci si stěžují, že návrh ty druhé favorizuje.

Na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně, kterou uspořádala Válková, se hovořilo zejména o kvalitě posudků, „Z 90 procent jdou na ruku tomu, kdo je vybral,“ uvedl zakladatel Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun John Bok. Podle něj jsou čtyři pětiny znaleckých posudků zbytečné.

Kritici i z řad advokátů poukazovali na to, že případy místo soudců velmi často rozhodují závěry znaleckých posudků, byť někdy neodpovídají jiným důkazním materiálům, například lékařským nebo školským zprávám. Kvalita posudků je podle advokátů rozdílná i v oblasti soudního lékařství. Zákon by proto měl mimo jiné stanovit kriteria, zavést mechanismus výběru soudních znalců, aby nebylo možné vybírat si pouze spřízněné znalce a aby posudky pro advokáty nebyly považovány za méně hodnotné.

Zkvalitnění práce znalců si klade za cíl i návrh nového zákona. Pro nové uchazeče zavádí vstupní odborné zkoušky, u stávajících znalců chce přezkoumávat jejich posudky. Zvyšuje také odměny za posudky a zpřísňuje požadavky na znalecké ústavy. Definuje i odpovědnost znalců za škodu a ukládá jim povinné pojištění. Znalcům se zvyšuje ohodnocení ze 100 až 350 korun za hodinu na 300 až 550 Kč, tlumočníci nově dostanou 300 až 500 za hodinu tlumočení a 200 až 450 korun za překlad jedné normostrany.

Zákon již měl být projednán v prvním čtení, nakonec se ale vrátil zpátky na ministerstvo. Stalo se tak po pracovní schůzce zástupců ministerstva, poslanců ústavně právního výboru a zástupců znalců, která se konala v polovině března. Kromě toho byla chyba v jednom z doprovodných zákonů. „Znalci mají do konce března uvést své návrhy. V dubnu by již měl návrh jít na plénum,“ reagovala na dotaz České justice o harmonogramu schvalování Válková s tím, že už nyní je jasné, že návrh musí doznat změn.

(epa, čtk)