Tomšík: Sazby ČNB mohou svižněji růst příští rok. Teď si může dovolit vyčkat na ECB

Tři zvýšení úrokových sazeb, nejprudší zpevňování v rámci měn světa v uplynulém roce. Podle viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka si nyní centrální banka může dovolit vyčkat, až se ve stejném směru začne hýbat měnová politika Evropské centrální banky. „Nevidím důvod k dalšímu zvyšování sazeb před koncem letošního roku, vidím prostor pro jejich svižnější zvyšování v průběhu roku 2019,“ uvedl Tomšík pro agenturu Bloomberg.

Nezaměstnanost v české ekonomice je na historickém dně a tlačí vzhůru mzdy. Podle Tomšíka je pouze otázkou času, než se tento tlak projeví v růstu spotřebitelských cen a to ČNB dává „komfort“ prostoru pro nové nastavení měnové politiky.

Poté co loni byla ČNB na čele pelotonu v otázce zvyšování měnověpolitických sazeb teď Tomšík pro další brzké pohyby vzhůru důvod nevidí. „Inflace v únoru zvolnila výrazněji proti očekáváním, ekonomika se vyvíjí celkově v souladu s výhledem a kombinace zvyšování sazeb a zpevnění koruny znamená ekvivalent zvýšení sazeb až o 2,25 procenta,“ upozornil Tomšík. „Spoustu práce ve směru normalizace měnové politiky máme již za sebou,“ dodal Tomšík s tím, že osobně je přesvědčen, že nyní si ČNB s dalšími kroky může dovolit oddych a do určité míry vyčkávat, až směr její měnové politiky doprovodí centrální banka nejvýraznějšího obchodního partnera, tedy ECB za eurozónu.

Právě ruku v ruce s očekávaným zpřísněním podmínek ze strany ECB vidí Tomšík prostor pro živější zvyšování sazeb v Česku v průběhu roku 2019. „Jako malá otevřená ekonomika si nemůžeme dovolit ignorovat skutečnost, že zvyšování sazeb dopadá na kurz. ECB bude ještě nějaký čas pokračovat v uvolněné politice a tím přirozeně vytvářet tlak na posílení koruny, tím efektivně zužovat prostor pro růst našich sazeb. Pokud se naše předpověď bude naplňovat tak, jako doposud, je možné, že já už pro žádné další zvyšování sazeb hlasovat nebudu,“ řekl Tomšík, kterému mandát v bankovní radě ČNB končí s koncem roku 2018.



Zařazenost 21.03.2018 14:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3785179/tomsik-sazby-cnb-mohou-svizneji-rust-pristi-rok-ted-si-muze-dovolit-...
Přílohy
KategorieUdálosti


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.