Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EY: Český trh fúzí a akvizic patřil loni k nejaktivnějším v regionu

EY: Český trh fúzí a akvizic patřil loni k nejaktivnějším v regionu

21.03.2018 13:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Objem nákupů a prodejů firem v Česku loni stoupl o 16 procent na 11,5 miliardy dolarů (asi 238 miliard Kč). Transakcí se uskutečnilo 246, meziročně o 15 procent méně. I tak lokální trh patří mezi tři nejaktivnější v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Vyplývá to z údajů, který dnes na setkání s novináři zveřejnila poradenská firma EY.

Největší transakcí loňského roku se v Česku stala akvizice skupiny PPF Group NV, která koupila stoprocentní podíl ve firmě Škoda Transportation za odhadovanou částku 489 milionů USD (10,1 miliardy Kč).

0

V regionu střední a jihovýchodní Evropy bylo nejaktivnější Polsko s 265 transakcemi (objem obchodů 13,8 miliardy USD). ČR skončila v druhá, na třetím místě je s odstupem Turecko s objemem 7,7 miliardy dolarů.

"Důvody pokračující investiční a akviziční aktivity v ČR jsou i nadále silné makroekonomické fundamenty ČR a hlavních obchodních partnerů, zejména EU. Motivace pro transakce je pokračující fenomén nástupnictví u privátně vlastněných českých firem a aktuálně také například snaha řešit nedostatek vlastních kapacit a hlavně zaměstnanců," uvedl vedoucí oddělení fúzí a akvizic EY v ČR Štěpán Flieger.

Celkově nejaktivnějšími investory byli loni ČEZ a Energetický a průmyslový holding - firmy uskutečnily po osmi významných transakcích. Aktivní na českém trhu fúzí a akvizic byla i česko-slovenská skupina Penta Investments se sedmi významnými obchody, následována zdravotnickou skupinou EUC s pěti transakcemi.

Nejvýznamnější podíl na objemu transakcí měly investice domácích investorů v rámci ČR (47 procent), následované investicemi směřujícími do Česka ze zahraničí (29 procent). Proti roku 2016 o 11 procent přibylo investic ze zahraničí.

Loni stouply investice českých subjektů do zahraničí o 127 procent. Pokračuje tak silná aktivita tuzemských investorů za hranicemi. Do určité míry jde o důsledek postupně posilující české koruny, která zvýhodňuje nakupování podniků v zahraničí pro české investory, uvedl senior konzultant pro fúze a akvizice EY v ČR Michal Hrmo.

Domácí investoři svými zahraničními investicemi cílili především na Německo, kam směřovalo 9 transakcí, druhé skončilo Slovensko se 7 transakcemi. Na třetím místě následovalo Rumunsko s 6 transakcemi včetně druhé největší transakce v zemi, akvizice A&D Pharma Holdings českou společností Dr. Max Pharma z portfolia Penta Investments.

Loni výrazně vzrostl i počet transakcí především u nemovitostí a v sektoru telekomunikace a média. Nemovitosti navíc s výrazným náskokem vedly mezi sektory s 54 transakcemi. Další v pořadí byly výroba a služby. Naopak výrazně klesla aktivita investorů v IT, bankovnictví i maloobchodě.

Situace v regionu

Ve střední a jihovýchodní Evropš (Bulharsko, ČR, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko) se loni uskutečnilo 1132 transakcí (1165 transakcí v roce 2016) s odhadovaným objemem 50,9 miliardy USD (47,7 miliardy USD předloni). Největší transakcí v regionu se stala akvizice turecké OMV Petrol Ofisi skupinou Vitol Investment.

"V roce 2018 očekáváme pokračování silné investiční aktivity českých subjektů doma i v zahraničí. Věříme, že se letos také dočkáme několika skutečně velkých transakcí minimálně evropského významu. Pokračující zájem bude v oboru strojírenství, energetice a technologiích, naopak očekáváme zpomalení zájmu o nemovitosti," odhadl Flieger.

Investiční skupina PPF dnes oznámila, že se dohodla s norskou společností Telenor na koupi jejích telekomunikačních aktiv ve střední a východní Evropě. Za mobilní operátory v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku zaplatí 2,8 miliardy eur, tedy v přepočtu asi 71 miliard korun.

Zdroje: ČTK, EY

 

Čtěte více:

Čas pro skutečné keynesiánství
13.11.2017 18:43
V jedné dosti klíčové ekonomické oblasti se nacházíme v trochu schizof...
EY: Firmy letos vstupovaly na burzy nejvíce za 10 let
20.12.2017 12:25
Letošní rok je co do počtu primárních emisí akcií nejúspěšnější za pos...
EY: Zahraniční banky nemusí zvládnout neočekáváný propad ekonomiky. České jsou na tom lépe
21.02.2018 12:21
Bankovní sektor během deseti roků od vypuknutí globální finanční krize...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data