Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.03.2018 09:18:43

Rozbřesk: Fed dnes zvýší úroky - ty faktické, ale i ty na papíře ve své prognóze


Po delší době nás čeká akce ze strany vlivné americké centrální banky, a tak je třeba být ve střehu. Připomeňme, že dnešní zasedání Fedu bude zajímavé nejen proto, že zde dojde ke zvýšení úrokových sazeb či že se poprvé v nové roli na tiskovce ukáže nový šéf J. Powell, ale také bude odtajněna nová prognóza.

A právě posledně jmenovaný moment bude trh eminentně zajímat, neboť se zvýšením úroků (o 25 bps) již najisto počítá a komunikaci J. Powella bylo možné si poslechnout už při jeho nedávném vystoupení v Kongresu. Půjde tedy především o prognózovanou trajektorii vývoje úrokových sazeb, kterou bude vedení Fedu navigovat očekávání ohledně budoucího utahování měnové politiky. Co tedy v tomto ohledu očekávat? Primárně půjde o to, zdali Fed pro letošek zvýší odhad počtu zvýšení sazeb z dosavadních tří na čtyři (agregovaně tedy o 100 bps). Podle našeho názoru pozitivnější výhled pro růst i inflaci v kombinaci s poněkud více jestřábím vedením Fedu hovoří pro jestřábí posun na čtyři “prognózované hiky” v roce 2018. Druhý jestřábí impuls z revidované prognózy se může týkat posunu dlouhodobé rovnovážné úrovně pro úrokové sazby Fedu (eventuálně pro rok 2020). I zde podle nás může dojít k posunu směrem vzhůru. Dlouhodobá (rovnovážná) úroveň úrokové sazby by odhady členů vedení Fedu mohla zvednout ze současných 2,75 % na 3,00 %.

Otázkou je, jak na tyto vesměs jestřábí signály může zareagovat trh. Ten pro letošek naplno počítá sotva s trojím zvýšením úroků - natož se čtyřmi posuny o 25 bps, přičemž rovnovážná sazba Fedu je trhem viděna v blízkosti úrovně 2,5 %. Neboli teoreticky vzato - pokud trh prognóze Fedu uvěří - tržní (dolarové) sazby by mohly jít vzhůru. Na druhou stranu zkušenost z pokrizového období nám říká, že trh střednědobé (úrokové) prognóze Fedu spíše nevěřil a vesměs měl pravdu. Hodně však také bude záležet na tom, jak nový šéf Fedu Powell bude očekávání dalšího utahování měnové politiky verbálně tlumit. Jeho předchůdkyně Yellenová v tom byla mistr. Powellovi se zahlazování stop po zveřejněné jestřábí prognóze zdaleka tak dařit nemusí. Navíc nový šéf Fedu ani nemusí o takové “vyhlazování” jestřábího vzkazu, jež vyplyne z nové prognózy, tolik stát.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna i během včerejška setrvávala těsně nad úrovní 25,40 EUR/CZK a vyčkává na jakýkoliv zajímavý impuls, který by ji přiměl k návratu k post-exitovým maximům. Vzhledem k tomu, že už za týden je zasedání bankovní rady a brzy proto začne týden mlčení centrálních bankéřů, novou sílu hned tak nedostane. A vlastně nejspíše ani po tomto jednání, které nejspíše pozitivně zhodnotí vývoj ekonomiky, poukáže na napjatou situaci na trhu práce, potvrdí zájem zvyšovat sazby, avšak současně jej pro nejbližší měsíce vyloučí z důvodu příliš uvolněné politiky ECB.

Dluhopisový trh dnes čeká další várka nových státních bondů. Na pořadu dne jsou tři emise, od kterých si MF slibuje až 12 mld. korun. V nabídce je tentokrát tříletý, sedmiletý a jedenáctiletý papír. Prodat je by neměl být velký problém vzhledem k tomu, že ČNB docela utlumila očekávání brzkého růstu úrokových sazeb.

Zahraniční forex
Eurodolar se před dnešním zasedáním Fedu vrátil pod hranici 1,23 a bude vyčkávat, s čím večer FOMC přijde. Kromě všeobecně očekávaného zvýšení Fed sazeb o 25 bps, resp. zrychlení tempa kvantitativního utahování, čekáme i zlepšení makroekonomického výhledu a s tím související posun odhadované trajektorie růstu úrokových sazeb směrem vzhůru (viz úvodník). Pro dolar by nová prognóza Fedu měla být krátkodobě dobrá zpráva, byť následná komunikace ze strany nového šéfa Fedu Powella bude také důležitá.

Polský zlotý ztrácí, přičemž na vině nemusí být jen velmi nízká inflace, ale i dlouhodobý spor polské vlády s EU ohledně podoby justiční reformy u našich sousedů. Ta unii irituje, přičemž spor se dostal opět na scénu poté, co místopředseda Evropské komise Frans Timmermans včera opět kritizoval Polsko a uvedl, že “vysvětlující” materiál, kterým Varšava obhajuje reformu, není odpovědí na doporučení Bruselu. Zlotý tedy nemusí mít nějaký čas na růžích ustláno - technicky pak pár EUR/PLN může směřovat k 4,25, resp. k rezistenci úrovni 4,264.

Ropa
Cena ropy Brent vystoupala během včerejšího obchodování až nad hranici 67 USD/barel. Bezprostřední důvod růstu cen se nehledá jednoduše, jak koneckonců glosoval jeden z analytiků na twitteru, jehož se na tuto otázku ptali i sami nejvýznamnější tradeři na ropném trhu. Nicméně, převládající interpretace nadále staví na možném znovu uvalení sankcí na Írán, respektive nárůstu geopolitického napětí na Blízkém východě. Koneckonců, poslední výroky představitelů Saúdské Arábie, Íránu nebo Spojených států rozhodně o zklidnění situace nesvědčí…

Ke konci včerejšího obchodování navíc k tlaku na růst cen přispěla taktéž data od API, která referovala o překvapivém poklesu zásob surové ropy (-2,7 mil. barelů), stejně jako benzínu (-1,1 mil. barelů) a destilátů (-1,9 mil. barelů). Nakolik budou tato čísla v souladu s těmi oficiálními, nám již dnes zodpoví EIA.

Akcie
V centru pozornosti byly akcie Facebooku, které po pondělním 7% propadu odepsaly dalších 2,6 %. V technologickém sektoru se nedařilo akciím Oracle, které propadly o 9,4 % a zaznamenaly tak nejhorší výsledek z celého indexu S&P 500. Společnost Adobe Systems posílila o 3,4 % poté, co analytici DZ Bank vylepšili své doporučení na „koupit“ s cílovou cenou 252 USD. Index Dow Jones posílil o 0,5 %, S&P 500 o 0,2 % a Nasdaq o 0,3 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688