STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  20.03.2018 15:47:38

Facebook pod palbou za únik informací o uživatelích

Autor: Bc. Jakub Obrovský

Během včerejšího obchodního dne poklesl americký akciový index S&P 500 o 1,4 % na hodnotu 2 713 bodů. Nejztrátovější byl sektor technologií. To se promítlo také na více technologicky orientovaném indexu Nasdaq 100, který zakončil obchodní den dokonce 2,2% ztrátou. Paniku v sektoru technologií vyvolalo především obvinění společnosti Facebook, že z její stejnojmenné sociální sítě unikla citlivá data o více jak 50 milionech jejich uživatelů.

S obviněním o možném úniku a zneužití dat přišli o víkendu deníky New York Times a a The Guardian. Celá kauza údajně sahá až do roku 2014, kdy politická reklamní agentura Cambridge Analytica prováděla údajně akademický výzkum osobnosti uživatelů. Díky tomu dostala přístup k osobním údajům přibližně 270 000 uživatelů a dále sítě jejich přátel. Po skončení výzkumu měla být data o všech uživatelích z databáze agentury vymazána. To se však nestalo a agentura s daty dále volně nakládala. Ta byla údajně využita například při volební kampani současného amerického prezidenta Donalda Trumpa, kdy byl s jejich pomoci tvořen psychologický profil voliče a následně volena cílenější a účinnější propagace.

Největší pochybení ze strany Facebooku je však to, že se o údajném úniku dozvěděl již v roce 2015, podnikl však pouze malé kroky k jeho zastavení a neprověřil dostatečně důsledně, že informace o jeho uživatelích byly z databází odstraněny. Společně s aférou kolem šíření ruských propagačních reklam prostřednictvím sociální sítě, které údajně mohlo ovlivnit i více jak 150 milionů Američanů tento skandál ještě více podryl důvěru v ochranu osobních informací uživatelů a zabezpečení na sociálních sítích.

Vyšetřování se již údajně rozbíhá, a to jak v USA, kde má Facebook své sídlo, tak i ve Velké Británií, Evropská Unie bude podle slov komisařky pro ochranu dat Věry Jourové požadovat od Facebooku jasné vysvětlení a zavedení nových opatření. Přední zainteresovaní politikové z obou stran Atlantiku nyní ukazují prstem na CEO Facebooku Marka Zuckerberga, aby právě on nesl zodpovědnost za celou aféru a učinil jasné stanovisko. To se však zatím nestalo a k oficiálnímu prohlášení ze strany Facebooku či Zuckerberga nedošlo.

Jak se bude celá kauza dále vyvíjet bude jasné až po dvou klíčových událostech. První by mělo být vyjádření vedení Facebooku, druhým pak první zprávy vyšetřovacích komisí nejen v sídle Facebooku, ale také agentury Cambridge Analytica, která nikterak překvapivě zneužití dat odmítá. Po zveřejnění těchto informací bude jasnější, kam bude vývoj dále směřovat. Jedno je prozatím jisté, akcie Facebooku během včerejška padly téměř o 7 %, nejníže od roku 2014 a především kvůli obavám z možného nástupu přísnější regulace s sebou stáhly i velkou část akcií technologického sektoru, např. Alphabet -3,1 % nebo Amazon -1,7 %.

Graf - FB vs SP500

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Čt 15:02  US - HDP v 1Q rostl o 1,6%. Trh čekal 2,4%. Ve 4Q23 to bylo 3,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688