STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  20.03.2018 15:21:13

Analytici očekávají, že Bank of England v květnu zvýší sazby

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

Ekonomové očekávají, že britští centrální bankéři tento týden jednomyslně zvolí ponechání úrokových sazeb na stejné úrovni. To je však nezastaví sazby zvýšit v květnu.

Všech 9 bankéřů z výboru pro měnovou politiku, jejichž poslední rozhodnutí bylo vyhlášeno ve čtvrteční poledne, bude hlasovat pro udržení referenční sazby na 0,5 %, jak řeklo mnoho ekonomů. Někteří pak očekávají pár hlasů proti udržení na základě dnes vyhlášených dat o inflaci, které ukazují, že míra inflace klesla více, než bylo očekáváno v minulém měsíci.

Podle posledního průzkumu část ekonomů předvídá, že referenční sazba se v květnu zvýší až o 54 %. S dvouměsíčním posunem, který investoři vidí jako výhru, se guvernér Bank of England Mark Carney pravděpodobně neodchýlí od předchozích tvrzení, že sazby může být nutné zvýšit prudčeji, než si dříve myslel kvůli zabránění přehřátí ekonomiky po Brexitu. To je však v kontrastu s posledním zvýšením v listopadu, kdy bankéři ustoupili ze svých původních záměrů, aby signalizovali hrozící pohyb.

„Výbor pro měnovou politiku bude chtít přinejmenším zachovat, a případně zvýšit, tržní ceny se zvýšením úrokových sazeb,“ řekl George Buckley, ekonom společnosti Nomura. „Pochybujeme, že Bank of England bude muset zajít tak daleko, jako to udělala v září, kdy byla nucena držet ruku nad trhem přes zvýšení sazeb v listopadu.“

Minulý rok většina ekonomů nepředpokládala zvýšení sazeb až do měsíce před rozhodnutím, a to i poté, co to trhy promítly do cen.

Navýšení sazeb v listopadu bylo pro Bank of England první zvýšení po víc jak desetiletí poté, co inflace vyskočila nad 2% hranici a výstup na tom byl lépe, než bankéři očekávali v návaznosti na rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. Na základě informací z peněžního trhu investoři čekají s více než 80% pravděpodobností zvýšení sazeb do května tohoto roku.

Rozhodnutí Bank of England přišlo v souvislosti s aktuálními ekonomickými daty v Británii, zahrnujícími zprávy z trhu práce a maloobchodního prodeje. Údaje o inflaci publikované v úterý ukazují, že růst spotřebitelských cen se zpomalil na 2,7 % ze 3 %, protože dopad slabší měny zmizel. Podle ekonoma Bloombergu Dana Hansona to stále nedává naději, že zvyšování sazeb není na pořadu dne.

Na Brexitu mohou být také nějaké uspokojující zprávy, které, jak řekla Bank of England minulý měsíc, zůstanou výhledově hlavním zdrojem nejistoty. V pondělí se vyjednavači dohodli na 21-měsíčním přechodném období, které začne, jakmile Británie v březnu příštího roku opustí Evropskou unii.

Mark Carney | Bank of England
Mark Carney | Bank of England

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.03.2023Bank of England zvýšila sazbu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.09.2022Bank of England zvýšila sazby o 50 bazických bodů Research (Česká spořitelna)
22.09.2022Bank of England zvýšila sazby o 50 bp X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688