Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.03.2018 12:17:49

Pleskač (ČEZ): Prodej bulharských aktiv sníží letos čisté zadlužení o zhruba 10 miliard korun


Prodej bulharských aktiv ČEZ tamní společnosti Inercom sníží čistý dluh tuzemské firmy v letošním roce zhruba o 10 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci k loňským výsledkům ČEZ to uvedl místopředseda představenstva společnosti Tomáš Pleskač. ČEZ dnes uvedl, že mu v roce 2017 klesl čistý dluh o devět procent na 134 miliard korun. Přesnou cenu prodeje bulharských aktiv dnes Pleskač neuvedl. Společnost chce z Bulharska odejít kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady.
 
ČEZ dříve oznámil, že výsledná cena prodeje překračuje hodnotu vstupní investice v eurech. Dvoutřetinový podíl ve třech bulharských rozvodných společnostech koupil ČEZ v roce 2004 za 281,5 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu 7,16 miliardy ). Bulharský zpravodajský portál Kapital následně napsal, že celková cena obchodu je zhruba 320 milionů eur (8,1 miliardy ). Pleskač dnes uvedl, že nabídka Inercomu byla "suverénně nejlepší" a prodejní cena je výrazně vyšší, než uvedl Kapital.

Smlouvu o prodeji svých bulharských aktiv podepsal ČEZ 23. února. V Bulharsku vyvolalo pochybnosti, zda tak malý podnik, jako je Inercom, je schopen financovat a řídit strategicky důležité energetické provozy. Nedůvěru také vyvolaly nejasnosti, z jakých zdrojů firma získala peníze potřebné k tak velkému nákupu. Inercom, jehož jmění činí zhruba 100 milionů leva (1,3 miliardy ), má převzít aktivity s ročními tržbami kolem 1,8 miliardy leva (přes 23 miliard ), uvedla agentura Reuters.

#ČEZ předčil odhady, letos očekává #zisk 12-14 miliard a #EBITDA 51-53 miliard korun - https://t.co/FtA8bp6Oil pic.twitter.com/Ndb5xKywlb


Aféra ohrozila bulharskou vládu a přiměla premiéra Bojka Borisova, aby se minulý týden setkal s majitelkou Inercomu Ginkou Varbakovovou. Hovořil s ní o postoupení státu kontrolního balíku akcií v provozech, jichž se ČEZ v Bulharsku zbavuje.

ČEZ si do smlouvy s Inercomem mimo jiné prosadil, že pět let po podpisu smlouvy nesmí nový vlastník bulharská aktiva bez souhlasu ČEZ prodat. Podle zdrojů ČTK se tím ČEZ chrání v arbitráži, kterou proti Bulharsku vede. Na začátku března se v Praze konala jednání o plnění podmínek smlouvy. Inercom požádal, aby byl prověřen možný vstup bulharského státu do obchodu. "Cílem ČEZ je prodej a maximalizace výnosů z arbitráže," uvedla dnes firma v podkladech pro tiskovou konferenci.

Inercom minulý týden podal bulharskému antimonopolnímu úřadu podklady pro schválení transakce s ČEZ. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že šlo o jedinou odkládací podmínku smlouvy podepsané mezi českou a bulharskou firmou. Zopakoval také, že strany pracují na analýzách všech variant a dopadů případného vstupu bulharského státu do obchodu.

Balík prodávaných společností čítá sedm firem: CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční CEZ Razpredelenie. Už na konci loňského roku ČEZ prodal odděleně uhelnou elektrárnu Varna poblíž černomořského pobřeží bulharské firmě SIGDA ODD.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688