STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  19.03.2018 19:07:13

Makroekonomické události tohoto týdne a proč je sledovat!

Autor: Bc. Martin Pohl

Z pohledu investora se během týdne stane mnoho důležitých skutečností, které mají potenciál ovlivnit celý trh. Nadcházející odstavce poskytují zajímavý přehled zejména makroekonomických událostí tohoto týdne, které mohou mít významný vliv na vývoj globální i národní ekonomiky a kterým stojí za to věnovat pozornost.

Pondělí/úterý - Setkání G20

V pondělí začíná dvoudenní konference dvaceti vyspělých ekonomik v Argentinském Buenos Aires. Této události se, mimo jiné, zúčastní  22 ministrů financí, 17 centrálních bankéřů a 10 zástupců významných mezinárodních organizací z dvaceti vyspělých světových ekonomik - devatenácti suverénních států a zástupců Evropské unie. Cílem těchto setkání je nalézt společnou řeč v oblastech řešení globálních ekonomických záležitostí. Témata pro aktuální summit, konaný v době 19 - 20. března jsou například technologie spojené s kryptoměnami a jejich případné regulace, financování infrastruktury a budoucnost pracovního trhu. Vzhledem ke skutečnosti, že skupina G20 pokrývá 85 % světového ekonomického výstupu a tři čtvrtiny veškerého světového obchodu, může rozhodnutí, přijaté na tomto summitu významně ovlivnit budoucí podobu světové ekonomiky s dopadem nejen na investiční aktivitu.

Pondělí - Měsíční zpráva Deutsche Bundesbank

V pondělí zveřejnila Německá centrální banka svou měsíční zprávu o aktuálním stavu a budoucím výhledu německé ekonomiky. Deutsche Bundesbank hodnotí stav ekonomiky vesměs pozitivně. Z pohledu racionálního investora je vhodné sledovat reporty a prognózy makroekonomických ukazatelů, které mohou v budoucnu vývoj investičního trhu ovlivnit.

Úterý - Index cen výrobců (PPI)

V úterý statistické úřady Německa a Velké Británie zveřejní Index cen výrobců (PPI). Tento index sleduje meziroční vývoj cen zboží prodávaných výrobci na úrovni velkoobchodu. Pro Německo je aktuální index PPI 2,1 % s předpokládanou hodnotou 2,0 % a Velká Británie má aktuální index PPI na hodnotě 2,8 % s prognózou poklesu o desetinu procentního bodu na 2,7 %. Hodnota tohoto ukazatele může sloužit k předpovězeni trendu indexu spotřebitelských cen, kdy se růst cen vstupních surovin následně projeví na růstu cen konečné produkce. Co tyto informace znamenají pro investora? Pokud je skutečný vývoj indexu vyšší než očekávaný, znamená to pro měnu pozitivní/vzestupný předpoklad. Na základě predikovaných hodnot tedy lze usuzovat, že vlivem snížení indexu cen výrobců je možné očekávat následné snížení tempa růstu cenové hladiny.

Graf vývoje německého indexu cen výrobců z období únor 2014 -únor 2018

Graf vývoje německého indexu cen výrobců z období únor 2014 -únor 2018

Středa - Změna úrokových sazeb FEDu

Ve středu v 19:00 SEČ se očekává oznámení o navýšení úrokových sazeb v USA. Toto rozhodnutí závisí na členech Federal Open Market Committee (FOMC), v překladu federální výbor pro volný trh a předpokládá se navýšení úrokových sazeb z aktuálních 1,5 % na 1,75 %. Toto navýšení dává investorovi informaci, že americkému trhu se daří a dochází k mírné restriktivní politice či spíše návratu k vyšším/předkrizovým hodnotám úrokových sazeb, které byly v nedávné minulosti, díky expanzivní politice FEDu, sníženy téměř na minimum s cílem pomoci stabilizovat a podpořit výstup americké ekonomiky.

Čtvrtek - ukazatel Initial Jobless Claims pro USA

Čtvrtý den v týdnu se očekává ve 13:30 SEČ oznámení o poklesu ukazatele nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA (Initial Jobless Claims). Tento ukazatel, udávaný v jednotkách žadatelů, značí, nakolik se dané ekonomice daří na trhu práce. Pokud tento ukazatel v čase klesá, znamená to, že stále méně lidí přichází o práci a žádá o podporu v nezaměstnanosti. Pokles tohoto ukazatele je pro ekonomiku pozitivní ve dvou rovinách. Zaprvé pokles značí vyšší zaměstnanost, tedy vyšší výstup ekonomiky a lze tedy usuzovat, že země prochází expanzivní částí hospodářského cyklu a z druhého pohledu je nízký ukazatel pozitivní díky snížené nutnosti vládních transferů k vyplácení podpor v nezaměstnanosti, které alespoň částečně kompenzují pokles reálného výstupu ekonomiky.

Tento ukazatel je pro investora velmi přínosný jako indikátor zdravé a prosperující ekonomiky a pokud se potvrdí předpověď, že hodnota ukazatele klesne na 225 tisíc z původních 226 tisíc, může tuto informaci investor brát jako potvrzení prosperujícího trendu americké ekonomiky.

Graf ukazatele nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA v tisících jedinců.

Graf ukazatele nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA v tisících jedinců.

Pátek - Prodej nových domů v USA

Poslední pracovní den týdne nabídne například zveřejnění aktuálního ukazatele prodeje nových domů v USA. Poslední zveřejněná hodnota za měsíc leden je 593 tisíc nově prodaných domů, za měsíc únor se očekává navýšení této hodnoty na 621 tisíc. Čím vyšší hodnota tohoto ukazatele je, tím více lze o dané ekonomice uvažovat jako o prosperující. Nákup nové nemovitosti je spojen s pozitivním očekáváním vývoje ekonomiky a díky působení multiplikačního efektu investic dochází ke značnému navýšení výstupu této ekonomiky. Výstavba nových domů podporuje sektor stavebnictví, hypotečního bankovnictví a spoustu dalších odvětví. Naopak pokud by v USA převládalo pesimistické očekávání vývoje ekonomiky, lze očekávat pokles tohoto ukazatele.

Co lze tedy z událostí následujícího týdne odvodit? Pokud se naplní předpovídané prognózy, americká ekonomika se posune opět blíže k větší prosperitě. Ve velké Británii i Německu lze očekávat tendenci k mírnému poklesu inflace a bude zajímavé sledovat, k jakým výstupům dospěje summit G20 v Buenos Aires, zejména v otázkách regulace kryptoměn. Dále také, zda-li se v měsíční zprávě Německé centrální banky potvrdí optimistické předpoklady z předcházejících období.

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688