České kulturní podniky mohou získat 25 milionů eur na úvěry


Evropská komise, Euroskop, 19. 3. 2018

České malé a střední podniky působící v oblasti kultury a kreativního průmyslu budou nově moct získat 25 milionů eur na úvěry z programu Kreativní Evropa. Umožní to dohoda Evropského investičního fondu s Komerční bankou. Na finance tak budou moct dosáhnout pododvětví jako jsou digitální hry, design či audiovizuální služby.

Evropský investiční fond (EIF) a Komerční banka (KB) podepsaly dohodu o záruce pro české podniky, která umožní KB rozšířit podporu na české kulturní malé a střední podniky, které jsou vnímány jako rizikovější.

Během tří let tak budou moci získat úvěry dosud opomíjená pododvětví, jako jsou audiovizuální služby, digitální hry, design či začínající kreativní podniky zaměřené na digitální obsah. Úvěry dosáhnou celkové hodnoty 25 milionů eur.

„Komerční banka má silnou pozici, pokud jde o škálu produktů podporovaných skupinou Evropské investiční banky. KB je rovněž výrazně zapojena do poskytování úvěrů na kulturní projekty, např. v oblasti filmové tvorby. Jsem proto velmi rád, že nyní v první fázi tohoto programu můžeme ve spolupráci s Evropským investičním fondem nabídnout klientům podporu jejich projektů v celkové výši 650 milionů Kč,“ uvedl generální ředitel komerční banky Jan Juchelka.

Malé a střední kulturní podniky budou moct snáze dosáhnout na úvěry.

Malé a střední kulturní a kreativní podniky budou moct snáze získat úvěr a rozšířit tak svou činnost. Zdroj: Pxhere.com

Úvěry by mohlo získat na 700 podniků

Podporu budou moct získat z nového záručního nástroje pro kulturní a tvůrčí odvětví v rámci programu EU Kreativní Evropa. Očekává se, že díky tomuto novému záručnímu nástroji by mohlo získat přístup k financování celkem přibližně 700 malých a středních podniků.

Kreativní Evropa je sedmiletý program (2014–2020), jehož cílem je podporovat kulturní rozmanitost, napomáhat šíření evropské kultury a tvořivosti a posilovat konkurenceschopnost kulturních a tvůrčích odvětví.

Přístup k financím je pro kulturní odvětví často obtížný

„Kulturní a tvůrčí odvětví jsou jedním z nejrychleji rostoucích odvětví evropského hospodářství, a přesto se kreativní malé a střední podniky potýkají s potížemi v přístupu k financím,” upozornil místopředseda Komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip.

“Prostřednictvím této dohody pomůže program „Kreativní Evropa“ českým kulturním a tvůrčím společnostem získat snadnější přístup k úvěrům. Lepší dostupnost financí jim umožní investovat do rozšiřování jejich činnosti a realizovat větší projekty, ať už půjde o film, hudbu, knihy, videohry, nebo mnohé další kreativní oblasti,“ dodal komisař.

Kulturní a tvůrčí odvětví představují v EU více než 7 milionů pracovních míst a vytvářejí 4,2 % jejího HDP. Získání finančních prostředků však může být pro tato odvětví obtížné, především v důsledku nehmotné povahy jejich aktiv a zajištění, omezené velikosti trhu a nejistoty v oblasti poptávky. Finanční zprostředkovatelé také často nemají dostatečné odborné znalosti, pokud jde o řešení specifik tohoto sektoru.

Nástroj poskytne i odbornou podporu

To by měl nový záruční nástroj pro kulturní a tvůrčí odvětví napravit. Finančním zprostředkovatelům by měl nabídnout odborné znalosti týkající se klíčových prvků těchto odvětví, třeba konkrétní podnikatelské modely a posuzování úvěrových rizik. Podporu by měly bezplatně zajišťovat odborníci vybraní EIF, například poradenské společnosti, které se specializují na způsob fungování kulturních a tvůrčích odvětví.

Dohoda o záruce se uskutečnila za podpory Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), který tvoří ústřední pilíř investičního plánu pro Evropu (takzvaný Junckerův plán). Právě podpora investic je jednou z hlavních priorit Komise Jeana-Claudea Junckera.

Autor: Evropská komise, Euroskop

Sdílet tento příspěvek