Ceny výrobců překvapily výrazným poklesem (Analýzy makroindikátorů)

Indexy výrobních cen zaznamenaly v únoru nečekaný pokles. Směrem dolů šly především ceny průmyslových a zemědělských výrobců. Naopak ceny ve stavebnictví pokračovaly v mírném růstu, výrazněji stouply ceny tržních služeb. Ke zklamání, které v únoru přinesla spotřebitelská inflace se tak připojily i ceny průmyslových a zemědělských výrobců. Přestože předpokládáme, že centrální banka bude ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat, je možné, že si v květnu vzhledem k poslednímu inflačnímu vývoji vybere oddechový čas.

Ceny průmyslových výrobců v únoru v meziměsíčním srovnání propadly o 0,4 %. V meziročním vyjádření ceny výrobců poklesly o 0,3 %. Ještě v lednu vykazovaly růst o 0,5 %. Za únorovým zpomalením stál především vývoj na světových komoditních trzích. Cena ropy brent poklesla o 5 % na průměrných 65,7 dolarů za barel. Ceny ale klesly i v oblasti výroby dopravních prostředků a potravinářských výrobků, kde se může projevovat vliv silnější koruny. V průběhu roku by se však index cen průmyslových výrobců měl vyhoupnout opět nad úroveň jednoho procenta.

Meziroční dynamika cen v zemědělství dále zpomalila, když v únoru dosáhla pouze 3,2 % po lednových 7,2 %. Zvolňovat by měla i nadále, a tak vliv cen potravin na domácí inflaci bude postupně slábnout. V meziměsíčním srovnání poklesly ceny vajec, ovoce i masa. Ceny zemědělských výrobců tak ve srovnání s lednem propadly o 2,2 %.

Postupně naopak rostou ceny stavebních prací. V únoru jejich dynamika dosáhla v meziměsíčním srovnání 0,1 %, v meziročním pak 2,2 %. Ceny stavebních prací by podle našeho odhadu měly růst i nadále. Výstup tohoto odvětví se zvyšuje, ačkoli ho stále brzdí potíže se zahajováním nových staveb především v Praze či pomalý rozjezd infrastrukturních staveb. 

Ceny tržních služeb v únoru meziměsíčně stouply o 1,5 %. Rostly hlavně ceny v oblasti zaměstnání a ceny za reklamní služby. V meziročním srovnání byly ceny tržních služeb o 2,2 % vyšší.

Spotřebitelská inflace i inflace cen výrobců v únoru za našimi i tržními odhady zaostala. Přestože předpokládáme, že centrální banka bude ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat, je možné, že si v květnu vybere oddechový čas. Zvýšení sazeb očekáváme v srpnu a listopadu.

Autor: Jana Steckerová

Zařazenopá 16.03.2018 10:03:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/3da4eb59_ceny_vyrobcu_prekvapily_vyraznym_poklesem
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V