Soudce Ivan Elischer Foto: internet

Soud poslal do vazby soudce Elischera, Pelikán prověří jeho činnost

Soudce Ivana Elischera, který je obviněn z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných, poslal dnes obvodní soud do vazby. Novinářům to po jednání řekli jeho advokátka Lucie Kýčková a státní zástupce Vladimír Pazourek. Podle soudu existuje důvodná obava, že by Elischer mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky či opakovat trestnou činnost. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) oznámil, že velmi pravděpodobně dočasně zprostí soudce výkonu funkce.

„Soud shledal dva vazební důvody – vazbu koluzní a vazbu předstižnou, takže z tohoto důvodu byl klient vzat do vazby – s tím, že proti rozhodnutí je podána stížnost,“ řekla právnička. „Samozřejmě s tím nesouhlasíme, my jsme navrhovali zcela opačný postup,“ dodala. Její klient si s ohledem na citlivost kauzy nepřeje o věci podrobněji informovat, uvedla.

Ministr Pelikán uvedl, že se dnes seznámil s návrhem státních zástupců na Elischerovo dočasné zproštění funkce a že mu zřejmě vyhoví. Soudce má nyní tři dny na vyjádření. „Upřímně řečeno si nedokážu představit, co ve vyjádření pana soudce Elischera by mohlo změnit tento můj předběžný závěr,“ řekl Pelikán.

Prověrka činnosti

Ministerstvo provede kompletní prověrku Elischerovy rozhodovací činnosti, zatím ale není zřejmé, kolika uplynulých let se kontrola bude týkat. Jestliže by v konkrétní kauze byly zjištěny nepravosti, může státní zástupce navrhnout obnovu řízení.

Pelikán připomněl, že ministerstvo bude na soudech zkoušet generátor náhodného přidělování kauz. Podle něj patří k věcem, jež ztěžují páchání trestné činnosti těm, kteří by chtěli zneužívat svou funkci.

S Pelikánem předstoupila před novináře i prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, která uvedla, že profesní organizace soudců bere obvinění Elischera velmi vážně. „Samozřejmě musíme ctít presumpci neviny, ale i obvinění vůči soudci jsou vážná a narušují důvěru společnosti, kterou soudnictví nutně potřebuje,“ podotkla. Unie se podle ní bude zabývat možnými příčinami obdobných selhání a tím, zda jsou v soudní soustavě dobře nastaveny kontrolní mechanismy.

Zmanipuloval kolegy?

Podle obvinění Elischer zmanipuloval rozhodování svého tříčlenného senátu. „Z informací, které máme, zatím nevyplývá, že by to jeho kolegové věděli a mohli vědět,“ uvedla Zemanová. Soudcův případ podle ní odkrývá otázky, které s sebou nese senátní rozhodování – například nakolik může soudce zpravodaj ovlivnit rozhodnutí zbývajících členů senátu. „Tam ta možnost vždy je, to je třeba říci, protože vztahy v senátu jsou založeny pouze a jedině na bázi důvěry,“ upozornila.

Podle usnesení o zahájení stíhání hrozí sedmapadesátiletému Elischerovi až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování. Trestnou činnost páchal soudce podle vyšetřovatelů nejméně od května 2016. Údajně přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze.

Zprostředkovatelem korupce je podle dokumentu Hung Quoc Nguyen, který je v kauze také obviněn. I jeho dnes soud do vazby poslal. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem jsou prý zadokumentovány nejméně od července 2013. S Vietnamcem se Elischer scházel i v kanceláři vrchního soudu.

Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze.

Spolu s Elischerem a Nguyenem čelí obvinění další čtyři lidé, u třech z nich dnes soud rozhodl, že do vazby nepůjdou. Uvedl to mluvčí soudu Michal Dvořák. „V těchto případech došlo k propuštění ze zadržení na svobodu, neboť soudce u těchto obviněných neshledal vazební důvody,“ uvedl Dvořák. U posledního obviněného podle Dvořáka jednání dosud neskončilo, výsledek bude moci mluvčí sdělit zítra.

Podle Pazourka je kauza závažná. „Vzhledem k tomu, že dozor provádí Městské státní zastupitelství, které je věcně příslušné, tak bych to hodnotil tak, že věc je závažná,“ řekl. Dodal, že případ blíže komentovat nebude. „Vyšetřování teprve započalo, je v raných fázích, takže vyjadřovat se je velice předčasné,“ uvedl.

O Elischerově stížnosti by měl rozhodnout pražský městský soud. Do doby, než bude projednána, soudce zůstane ve vazbě. Pokud by městský soud rozhodl o tom, že vazba není důvodná, musel by být Elischer okamžitě propuštěn na svobodu.

(epa, čtk)