Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  15.03.2018 15:25:32

Snížení daní nemusí být zase tak špatný nápad


Americký prezident Donald Trump v prosinci podepsal změny v daňových zákonech, ze kterých se ovšem většina makroekonomů moc neradovala. Ti podle známého ekonoma a investora Gavyna Daviese v podstatě tvrdí, že jde o „špatné změny prováděné ve špatný čas“. Podle Daviese je motivací k podobné kritice zčásti politické smýšlení některých ekonomů a za příklad dává Paula Krugmana, který kritizuje zejména dopad daňových změn na přerozdělení bohatství ve společnosti. K daňovým reformám se ale staví vlažně i řada republikánů, kteří vnímají především jejich dopad na vládní deficity a dluh. Davies se ale na stránkách Financial Times ptá, zda má tento všeobecně rozšířený pesimismus skutečně tak pevný základ.
 
Davies se domnívá, že společnosti a bohatší domácnosti, které budou z daňových změn těžit nejvíce, mají poměrně malý mezní sklon ke spotřebě. Výsledný stimulační dopad na poptávku by tak mohl být relativně omezený. A pokud by se přece jen projevil razantněji, šlo by skutečně o „zpětný efekt ve špatnou dobu“, protože ekonomika se pohybuje ve stavu plné zaměstnanosti a fiskální stimulace poptávky by mohla vyvolat reakci ze strany Fedu. Ten by pak mohl zvedat sazby rychleji, než původně zamýšlel. Jenže vším mohou zahýbat možné změny na nabídkové straně ekonomiky.

Domácnosti se podle Daviese mohou rozhodnout, že zvýší počet odpracovaných hodin, protože je to díky daňovým změnám výhodné. Na druhou stranu ale ekonomický střední proud často předpokládá, že citlivost nabídky práce na daňové změny je většinou malá. Podobné je to s citlivostí investic a zásoba kapitálu by tak v důsledku daňových změn většinou výrazně vzrůst neměla. Je ale třeba mít na paměti, že současná reforma vede k výraznému posunu v marginálních sazbách. K něčemu podobnému podle ekonoma došlo jen v roce 1948 a tudíž je šance, že nabídková strana ekonomiky v tomto případě zareaguje s větší citlivostí.

Davies se domnívá, že optimismus pramení i z výsledků nových studií, které se zaměřují právě na vztah mezi nabídkovou stranou ekonomiky a změnami v daňovém systému. Naznačují totiž, že by skutečně mohlo dojít ke zvýšení nabídky na trhu práce. Karel Mertens z Dallas Fedu dokonce odhaduje, že během následujících tří let by HDP mohl kvůli daňovým změnám vzrůst o 2 – 3 procentní body, a to zejména díky pozitivnímu vývoji na nabídkové straně ekonomiky. Pokud by se podobný názor rozšířil v celém Fedu, mohli by jeho zástupci vyčkávat a sledovat, zda skutečně nedochází ke zvýšení kapacit v ekonomice a tudíž nemusí dojít k prudšímu utažení monetární politiky, uzavírá Davies.

Zdroj: FT


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688