Europoslanci schválili návrh pro výpočet korporátní daně


Jana Linková, Úřad vlády, 15. 3. 2018

Europoslanci schválili svůj postoj k návrhům na zdaňování podniků v EU. Návrhy mají zajistit, aby společnosti platily daně tam, kde generují zisk a zřídit jednotná pravidla pro výpočet základu daně. Členské státy budou i nadále zdaňovat zisky podle národních sazeb.

Cílem směrnice o společném základu daně z příjmů právnických osob (Common corporate tax base – CCTB) je zavést jednotný soubor pravidel pro výpočet základu daně z příjmů právnických osob na vnitřním trhu EU.

Návrh směrnice o společném konsolidovaném základu daně z příjmů právnických osob (Common consolidated corporate tax base – CCCTB) uvádí technická pravidla pro konsolidaci zisků a rozdělení konsolidovaného základu daně mezi způsobilé členské státy.

Návrhy obou směrnic představila Komise na podzim 2016 v rámci boje za zvýšení daňové transparentnosti a spravedlivé placení daní. Oba legislativní návrhy navazují na návrh původní směrnice CCCTB z roku 2011, který však nikdy nebyl schválen.

Jednotná pravidla pro výpočet základu korporátní daně

Všem společnostem i skupinám společností, které vykonávají zdanitelnou činnost ve více než jednom členském státě EU, by nový systém umožňoval, aby vyřizovaly své daňové povinnosti na základě jednotných pravidel pro výpočet základu daně a jednaly pouze s jednou daňovou správou.

Dalším prvkem je konsolidace, v rámci které by byl jednotný základ daně aplikován na součet všech příjmů firmy v EU.

Tyto celkové zisky by byly použitím zvlášť navrženého vzorce pro rozdělení daňového základu (např. s ohledem na množství zaměstnanců nebo kapitálu) rozděleny mezi jednotlivé země, ve kterých je příslušná skupina aktivní.

Členské státy by zisky danily dle vlastních daňových sazeb

Každý členský stát by pak následně zdanil přidělenou část zisku svou vlastní vnitrostátní daňovou sazbou. Navrhovaná pravidla by byla závazná pro skupinu podniků, jejichž konsolidovaný obrat je ve výši 750 milionů eur v příslušném účetním roce.

Novým elementem, který navrhl hospodářský a měnový výbor (ECON) ve svém stanovisku ze dne 21. února 2018, je zohlednění digitální přítomnosti podniků, které nemají kamenné provozovny v členských státech, ale poskytují služby evropským spotřebitelům skrze digitální platformy.

Oba návrhy směrnic se zabývají zdaněním, a budou proto muset být přijaty zvláštním legislativním postupem, který vyžaduje jednomyslné hlasování v Radě EU (po konzultaci s EP).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek