Ekonomika na začátku roku na dynamice neztratila (Analýzy makroindikátorů)

Dnešní data z domácí ekonomiky nás překvapila veskrze pozitivně. Průmysl si udržuje velmi solidní dynamiku, maloobchodní tržby ještě zrychlily už tak vysoký růst a stavební výroba doslova vystřelila. Ukazuje se tedy, že domácí ekonomika do letošního roku vstoupila pravou nohou. Zatím se tak potvrzuje náš optimistický odhad pro růst HDP v letošním roce o 3,8 %.    

Průmyslová výroba v lednu skončila plně v souladu s předpovědí trhu a překonala tak náš odhad, když vykázala meziroční růst 5,5 %. Výrazný příspěvek do průmyslové dynamiky přinesl automobilový průmysl (+5,6 % y/y), i když  na začátku letošního roku lehce šlápnul na brzdu. Počet vyrobených aut v lednu totiž mírně poklesl. Slabší poptávka je v době probíhající konjunktury zejména po menších vozech. Navíc nervozita ohledně brexitu snižuje poptávku po autech ve Velké Británii, což dopadá i na domácí výrobce. Na druhé straně se daří prodejům větších vozů, takže i přes nižší počet vyrobených kusů hodnota domácí produkce roste.   

Kromě výroby aut se dařilo strojírenskému průmyslu (13,9 %) a velmi dobrý příspěvek přinesla i výroba elektrických zařízení (15,3 %). To svědčí o tom, že se rozjíždí investice nejenom v Česku, ale i v okolních zemích.

Dynamika průmyslových tržeb se vrátila v lednu do kladných čísel. Nicméně je o něco nižší než samotný výstup průmyslu. Za tím pravděpodobně stojí posilující koruna, která nedovoluje domácím výrobcům na zahraničních trzích zvyšovat ceny. Nicméně i tak jsou podnikatelé v průmyslu schopni výrazně navyšovat odměny svých zaměstnanců. V lednu se průměrná mzda v průmyslu zvedla o 9,6 %. Silný mzdový růst v Česku tak evidentně ještě není u konce.

Masivní růst stavebnictví v lednu díky teplému počasí        

Stavebnictví v letošním lednu překvapilo bezprecedentním růstem o 33,6 % meziročně. Důvodem bylo podle ČSÚ výrazně teplejší počasí v letošním lednu oproti lednu 2017. Aktivita ve stavebnictví je v zimních měsících kvůli nízkým teplotám velmi slabá. Pokud ale nemrzne, může spousta stavebních činností pokračovat. A to se právě stalo v letošním lednu. Loni naopak chladné počasí přinutilo stavaře zůstat doma. V relativně nízkých měsíčních objemech stavební produkce se můžou tyto vlivy promítat do takto obrovských výkyvů meziroční dynamiky. Svoji roli mohly hrát i vyšší investiční výdaje státu na konci loňského roku. V závěrečném čtvrtletí roku 2017 přesáhly kapitálové výdaje 40 miliard korun, což bylo prakticky stejně jako za předchozích devět měsíců.

Rozhodně se ale podle nás nejedná o začátek nějakého boomu ve stavebnictví, bohužel. Meziměsíčně po očištění o sezónní vlivy totiž výstup odvětví vzrostl jenom o 0,8 %. Jak nedávno upozornil NKÚ, spousta infrastrukturních staveb se stále potýká s pomalým rozjezdem. Nijak se zásadně nemění ani problematická situace s metropolitním plánem v Praze. V letošním roce sice očekáváme růst stavebnictví a investic (stát musí mimo jiné vyčerpat část peněz z Evropských fondů, zároveň se blíží volby do místních zastupitelstev, což by mohlo rozhýbat útraty velmi přebytkových místních rozpočtů), celkový růst odvětví by měl letos ale dosáhnout „jen“ 7 %.

Domácnosti využívaly lednové slevy k povánočním nákupům

Maloobchodní tržby bez započtení prodejů aut vzrostly v lednu meziročně o 8,2 %. Lidé pravděpodobně utráceli peněžní dary na nákupy ve slevách a sezónních výprodejích. Domácnosti nakupovaly především ve specializovaných prodejnách, tržby obchodníkům s počítači a telefony vzrostly o 30 %,  zboží pro domácnost se reálně prodalo o 18 % více v porovnání s lednem minulého roku. Tradičně se dařilo obchodníkům přes internet, kteří si připsali téměř o čtvrtinu vyšší tržby než v loňském lednu.

Spotřeba těží zejména ze mzdového růstu. Dnešní čísla ukázala na vysoký růst odměňování v průmyslu, zatímco statistiky minulý týden odhalily nebývalý růst mezd v posledním čtvrtletí roku v celé ekonomice.

Nálada v domácím hospodářství zůstává v prvních měsících roku velmi dobrá. Pokračuje expanze ekonomik hlavních obchodních partnerů Česka. Podle indikátorů PMI v průmyslu přibývá zakázek. I proto se domácí PMI drží poblíž svých několikaletých maxim. Blízko rekordně vysokých hodnot je i důvěra v ekonomiku měřená statistických úřadem. Letošní rok tak domácí ekonomiku čeká výrazné zvýšení HDP. My očekáváme, že to bude o 3,8 %. Průmyslová výroba by letos měla přidat 5,9 % a maloobchod 5,8 %.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenočt 15.03.2018 11:03:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/4b650c44_ekonomika_na_zacatku_roku_na_dynamice_neztratila
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.