Filipínský prezident Rodrigo Duterte Foto: Facebook

Filipíny odstoupily od zakládací smlouvy Mezinárodního trestního tribunálu, oznámil Duterte

Filipínský prezident Rodrigo Duterte dnes oznámil odstoupení Filipín od zakládací smlouvy Mezinárodního trestního soudu. Filipínský prezident odstoupením od ICC hrozil už v minulosti. Své rozhodnutí zdůvodnil útoky představitelů OSN na svou osobu a porušováním procedur ze strany ICC. Komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn minulý týden řekl, že Duterte by se měl nechat vyšetřit psychiatrem.

Zajd Raad Husajn kritizoval Duterteho za jeho výpady proti zvláštní zpravodajce OSN Agnes Callamardové, jíž prezident mimo jiné vyhrožoval, že jí nafackuje.

Prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová v únoru oznámila, že soud posuzuje své pravomoci v otázce protidrogového tažení na Filipínách. Duterte už tehdy řekl, že vyšetřování této věci v pravomoci ICC není, a pohrozil odstoupením od zakládací smlouvy. ICC je nezávislý a nespadá pod OSN.

„Oznamuji, že Filipíny stahují svou ratifikaci římského statutu s okamžitým účinkem,“ sdělil dnes Duterte ve svém prohlášení.

Filipíny ratifikovaly zakládající smlouvu ICC v roce 2011. Ve zdůvodnění dnešního rozhodnutí Duterte napsal, že Filipíny od smlouvy ustupují kvůli „neopodstatněným, bezprecedentním a odporným útokům“ na prezidenta i jeho administrativu. Za útoky jsou podle Duterteho představitelé OSN. Dalším důvodem je snaha prokurátorky ICC podrobit Duterteho jurisdikci ICC bez dodržení náležitého postupu.

Duterte byl zvolen v roce 2016 a od té doby filipínská policie zabila přes 4000 údajných překupníků a uživatelů drog. Aktivisté za lidská práva se však domnívají, že skutečný počet mrtvých je více než trojnásobný. OSN tento kontroverzní Duterteho postup často kritizuje. ICC chce zjistit, zda za této kampaně nebyly spáchány zločiny proti lidskosti.

(čtk)