Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.03.2018 18:29:12

Řežou si Američané pod sebou větev?

Francie vyslala do Spojených států vážný signál: Vaše agresivní a jednostranné kroky v oblasti mezinárodního obchodu směřují k fiasku. Francouzský státní tajemník Jean-Baptiste Lemoyne v rozhovoru pro Pilitico konkrétně uvedl, že americký prezident riskuje zažehnutí obchodní války tím, že zavedl cla na ocel a hliník. A dodal, že tato strategie nakonec nejvíce uškodí právě Spojeným státům.

„Vstupujeme do doby, kdy obchodní válka začíná cenit zuby a podle nás to není dobrá zpráva,“ uvedl tajemník. Americká politika zavedení tarifů jde podle něj proti zavedené praxi, kdy obchodní spory řešila Světová obchodní organizace. Americký prezident pak používá hrozbu cel jako nástroj, jak dotlačit obchodní partnery k novým dohodám. Jeho cílem je zejména snížení amerického obchodního deficitu. Mexiko a Kanada sankcím unikly jen díky ochotě jednat o nové verzi NAFTA tak, aby tyto dohody více vyhovovaly Spojeným státům.

Lemoyne prohlásil, že EU je největším obchodním uskupením na světě a nenechá se silou dotlačit k podobným ústupkům jako Kanada a Mexiko. „Tato eskalace cel a tarifů nebude dobrá pro amerického spotřebitele“ a cla na ocel a hliník z dovozu se negativně dotknou celé americké ekonomiky. Americký prezident přitom chce zavést širší obchodní „reciprocitu“. V jejím rámci by například uplatnil vyšší cla na dovoz evropských automobilů, protože EU nyní uplatňuje na dovoz automobilů z USA vyšší cla než Američané u evropských vozů.

Lemoyne tvrdí, že Evropa je připravena na odvetná opatření zaměřená na konkrétní výrobky amerických firem. Nicméně se domnívá, že Trump nerozjede obchodní válku naplno, protože americký spotřebitel začne pociťovat dopad cel na ceny spotřebního zboží v obchodech. Již nyní je to zřejmé například na dovozech kanadského dřeva, které kvůli clům v USA podražilo, ale dováží se dál. Nakonec se tak může jasně ukázat, že Američané nejvíce uškodili sami sobě.

Lemoyne má za to, že Trump neuspěje ani se snahami o snížení vlivu Světové obchodní organizace. Spojené státy nyní vetují jmenování nových soudců v této organizaci a podle Evropské komise se tím snaží podkopat relevanci celé instituce. Francie se ale podle slov jejího státního tajemníka bude snažit o provedení reforem, které funkčnost organizace udrží.

V březnu se bude konat summit vůdců jednotlivých zemí EU a Francouzi by na něm rádi hovořili o vytvoření kanceláře, která by ve spolupráci s Evropskou komisí mohla rozhodovat o různých odvetných opatřeních v oblasti mezinárodního obchodu a „jednala by s partnery, kteří se rozhodli testovat, co vydržíme“.

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688