Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.03.2018 16:23:25

Co vedlo Trumpa k ukončení zápasu gigantů?


Americký prezident Donald Trump oficiálně zablokoval akvizici Qualcommu singapurským Broadcomem. Obchod v celkové hodnotě 142 miliard dolarů údajně představuje bezpečnostní rizika, podle Trumpa existují „věrohodné důkazy“, že Broadcom by po získání kontroly nad americkým konkurentem „mohl učinit kroky, které hrozí poškozením národní bezpečnosti Spojených Států.“ Bezprecedentní zásah presidentské administrativy do takto velké transakci před dosažením finální dohody by z Bílého domu v budoucnosti mohl učinit klíčového hráče při korporátním vyjednávání.

Podle analytika polovodičového sektoru společnosti Bernstein, Staceyho Rasgona, stojí za presidentovým rozhodnutím obavy o budoucnost 5G sítí. „Argumentem, ze kterého na základě minulých obchodních praktik Broadcomu vycházejí, je to, že předpokládané významné snížení investic do vývoje, specificky rozvoje 5G technologií, oslabí Qualcomm i USA a umožní čínské konkurenční firmě Huawei získat náskok“, myslí si Rasgon.

Americké ministerstvo financí pak minulý týden v dopise k obchodu napsalo, že vláda USA má v Qualcomm důvěru a zmínilo Huawei jako konkurenční hrozbu ve vývoji 5G sítí. Zároveň zmínilo i potenciální hrozbu pro aktiva Qualcommu pramenící z dohod Broadcommu se “zahraničními třetími stranami“ a to i přesto, že Broadcom má centrálu v Singapuru a plánuje přesídlení do USA.

Podle Rona Napiera, vedoucího společnosti Napier Investment Advisors, mělo na Trumpovo rozhodnutí vliv více faktorů, nejenom obava o sítě páté generace. „Nejde jen o Čínu a nejde jen o mikročipy. Jde o technologii obecně. Jde o další vývoj americké vojenské a ekonomické síly a on (Trump) má v tomto ohledu velmi konzistentní názor“, myslí si Napier. „Trump celý rok od své inaugurace prohlašoval, že bezpečnost je pro něj velmi důležitá, stejně jako je pro něj velmi důležitý mezinárodní obchod a přenesení pracovních míst zpět do USA. A v tomto případě všechno skládá do jednoho celku. Trump obchod vidí jako finální souboj o to, jestli USA zůstane lídrem svobodného světa“, dodává Napier.

Intervence Bílého domu předešla snahám Broadcomu vyhnout se hlubší bezpečnostní prověrce. Těsně před zveřejněním Trumpova kroku oznámila firma, že počítá s dokončením procesu přesunu svého sídla pro podnikatelské účely do USA do 3. dubna. Broadcom tvrdí, že je „ve všech podstatných ohledech americkou firmou“ s většinou managementu i podnikání nacházejících se v USA. Současný vývoj ale směřuje k vítězství Qualcommu, který snahám o akvizici odolával od začátku listopadu.

Jde teprve o pátý a vůbec největší případ zablokování transakce presidenty USA a druhý obchod zastavený Donaldem Trumpem.

Zdroj: CNBC, FT

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688