Europoslanci řekli, na co má EU dát peníze. Na toto se zaměří

Poslanci Evropského parlamentu projednávali v úterý dlouhodobý finanční rámec Evropské unie, z něhož mají od roku 2021 vycházet nejméně dalších pět let unijní rozpočty. Unie se v tomto období bude muset vypořádat s výpadkem příjmů kvůli odchodu Velké Británie. EU kvůli tomu přijde v přepočtu o 357 miliard korun.

Oficiální vyjednávací pozici schválí Evropský parlament ve středu. Poslanci podporují zachování podpory společné zemědělské a rybářské politiky a pomoc chudým regionům. Parlament také chce pružnější víceletý finanční rámec, aby mohla Unie rychle převádět peníze a reagovat na krize, jako byla ta migrační.

Zpráva, kterou předložil polský europoslanec Jan Olbrycht a francouzská europoslankyně Isabelle Thomasová ale zdůrazňuje také potřebu rozšířit programy týkající se výzkumu a výměnných studijních pobytů Erasmus+. Poslanci chtějí také podporovat malé a střední podniky a bojovat proti nezaměstnanosti mladých lidí.

„Shodli jsme se, že potřebujeme nové priority: výzkum, inovaci, digitalizaci. To je velice důležité, ale zároveň se nemůžeme vzdát těch dosavadních,“ vysvětlil zpravodaj Olbrycht.

Důležitým tématem bylo, kde na ambiciózní programy Evropská unie vezme peníze. Nový víceletý finanční rámec má platit od ledna 2021 a to nejméně pět let. V případě tohoto dlouhodobého rámce se navíc EU potýká s výpadkem příjmů kvůli odchodu Velké Británie.

Ve společném rozpočtu tak bude náhle chybět 14 miliard eur, tedy v přepočtu 357 miliard korun. Europoslanci navrhují, aby EU měla jiný zdroj příjmů, než jsou odvody členských států. Ty by se měly navýšit z 1 % na 1,3 %, aby se vyrovnal výpadek způsobený brexitem.

Krom toho by Unie mohla v budoucnu získat prostředky z daní z příjmu právnických osob, ekologických daní, daní z finančních transakcí na evropské úrovni a z daní společností, které působí v digitální ekonomice.

Evropská komise zveřejní svůj návrh zřejmě 2. května. Na finální verzi víceletého finančního rámce by se orgány EU měly dohodnout během 12 měsíců. Z něj pak budou vycházet jednotlivé rozpočty na konkrétní roky.


Zařazenoút 13.03.2018 14:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/europoslanci-rekli-na-co-ma-eu-dat-penize-na-toto-se-zameri.html
Přílohy

Související témata

ECB | Bankovní unie | Evropská unie | Evropské fondy | Evropa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.