MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Zákony a právo  |  12.03.2018 19:55:48

Ústavní soud potvrdil správnost pravidel rozpočtové odpovědnosti

Ministerstvo financí přivítalo nález Ústavního soudu, který potvrdil hlavní záměr zákonné úpravy dosáhnout zdravých a dlouhodobě udržitelných veřejných financí v České republice. Cílem zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti je poskytnout dostatečný prostor pro rozhodování v oblasti fiskální politiky a zajistit dodržení mezinárodních závazků. Pravidla mají přispět ke zlepšení hospodaření sektoru veřejných institucí v ČR, k posílení jejich transparentnosti a efektivnosti.

Fiskální pravidlo pro územní samosprávné celky bylo minimálně v posledních pěti letech předmětem dlouhých diskusí. Jeho konečná podoba je výsledkem kompromisu, který v praxi znamená, že ČR přijala jedno z nejmírnějších pravidel v EU vůbec. Záměrem pravidla je vést územní samosprávy k tomu, aby byly schopny splácet své dluhové závazky.

Zákon však obce ani kraje nijak nelimituje ohledně výše jejich dluhů. Zákon pouze stanovuje, že pokud dluh přesahuje zákonem stanovený limit (60% průměru příjmů za uplynulé 4 roky), samosprávný celek by se měl chovat zodpovědně. Zároveň platí, že i při překročení stanoveného limitu dluhu si může územní samospráva vzít další úvěr, ovšem za podmínky, že své dluhy bude v následujících letech splácet. Navíc výše povinné minimální splátky dluhu je nastavena hluboko pod úrovní běžných úvěrových podmínek vyžadovaných bankovními institucemi.

Zákon neobsahuje, na rozdíl od některých jiných členských států, žádné sankce, nýbrž pouze nápravný mechanismus. Žádné peněžní prostředky nejsou územnímu samosprávnému celku v případě jeho nadměrného zadlužení odebrány, pouze jejich část (část podílu na výnosu daní) je vyčleněna na splátku jeho vlastního dluhu.

Ústavní soud shledal, že územní samosprávné celky jsou součástí veřejných financí České republiky jako celku a hospodaří s penězi daňových poplatníků. S ohledem na to Ministerstvo financí vítá, že není možné, aby se územní samosprávné celky na jedné straně domáhaly nezávislosti v kontextu suverenity dané Ústavou a současně neměly odpovědnost za své dluhy.

Ministerstvo financí k zákonu v březnu 2017 vytvořilo kalkulačku rozpočtové odpovědnosti, díky které si může veřejnost ověřit, zda daný územně samosprávný celek pravidla rozpočtové odpovědnosti plní.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688