Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.03.2018 17:29:21

Pražská burza za pátek i týden v zeleném. Skokanem týdne byla Fortuna

Pražská burza dnes stoupla o 0,49 %. V zisku je i za celý týden, ve kterém přidala 1,59 %. Nedařilo se jí pouze ve středu. Největšími skokany týdne byli Fortuna (195 CZK, 0,00%) a Tabák. Žebříčku propadlíků vévodí likérka Stock (75,1 CZK, -1,44%) Spirits Group, která ve středu oznámila výsledky za uplynulý rok.

Index PX pražské burzy zakončil dnešní seanci na 1,2328 bodu. Dnes k růstu Prahy nejvíce přispěl ČEZ (505 CZK, 1,77%), Komerční banka (928,5 CZK, 1,20%) a telekomunikace O2 C.R. Erste Bank (1075,5 CZK, -0,55%) Group, Stock a VIG (674,5 CZK, -0,22%) jí naopak body dnes ubíraly nejvíce. Objem obchodů s akciemi za dnešní den zůstal před závěrečnou aukcí na 0,449 mld. . Průměr za poslední rok je 0,558 mld. .

Unipetrol (379,5 CZK, 0,40%) dnes oznámil změny v top vedení petrochemické skupiny. Dozorčí rada petrochemické společnosti Unipetrol dnes odvolala předsedu představenstva firmy Andrzeje Modrzejewského. Ve funkci ho nahradí Krzysztof Zdziarski, který byl místopředsedou představenstva Unipetrolu od července 2016.

ČEZ oznámil, že zahájil plánovanou odstávku 2. bloku JE Dukovany. Odstávka má trvat necelé 2 měsíce. Kromě toho dala česká energetika na vědomí, že vyjde vstříc společnosti Inercom a prověří možnost vstupu bulharského státu do transakce prodeje tamních aktiv. Obě strany zpracují analýzy všech variant a dopadů případného vstupu bulharského státu do transakce. Jednání budou pak v následujících týdnech pokračovat.

Ve středu po uzavření trhu byly oznámeny výsledky kvartální rebalance regionálního akciového indexu CECE index. Z tuzemských komponent z něj vypadne Pegas Nonwovens (898 CZK, -0,22%) a váha Unipetrolu se sníží.

Z tuzemské ekonomiky jsme tento týden dostali sérii dat, ze kterých mohla zaujmout především únorová inflace pod cílem ČNB a vývoj na pracovním trhu, kderůst mezd v ekonomice v závěru roku opět zrychlil, a to i v případě mzdy mediánové. Na politické scéně složil prezidentský slib staronový prezident Miloš Zeman, čtvrteční inaugurační projev ale nechal pražskou burzu v klidu.

Ve světě bylo jednou z událostí týdne podepsání amerického dekretu o uvalení dovozních cel na hliník a ocel. Oproti původnímu nekompromisnímu tónu prezidenta USA Donalda Trumpa je vyznění nakonec mírnější a otevírá prostor výjimkám. Tón ve čtvrtek upravila také Evropská centrální banka, která z měnového rozhodnutí vypustila pasáž o možném navýšení měsíčních nákupů aktiv v případě potřeby.

V regionu se v podvečer obchodovalo smíšeně, rakouský a maďarský akciový trh se pohybovaly proti sobě, přičemž změna v absolutních číslech činila zhruba 0,68 %. Ve Varšavě ale akcie přidávaly 1,40 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688