Inflace zklamala i přes vysoký růst mezd (Analýzy makroindikátorů)

Inflace v únoru výrazně zpomalila a dostala se dvě desetiny procentního bodu pod inflační cíl ČNB. Za zvolněním inflace stojí zejména ceny potravin. Jádrová inflace se drží na lednových úrovních. Pomáhá jí raketový růst mezd, který v závěrečném čtvrtletí loňského roku dosáhnul 8 %. Inflační tlaky tak nepolevují. ČNB tak letos podle nás bude pokračovat ve zvyšování sazeb. Nicméně v první polovině roku si dá pravděpodobně kvůli současné nižší inflaci pauzu. Zahraniční obchod přinesl zklamání, když nižší vývozy aut stáhly bilanci meziročně o 9,4 mld. CZK níže.            

Cenová hladina v Česku v únoru zůstala beze změny. Vzhledem k silné statistické základně se inflace v únoru dostala pod dvouprocentní inflační cíl ČNB, když se oproti lednu propadla o 0,4 pb na 1,8 %. Centrální banka ve své únorové prognóze předpokládala, že se meziroční cenový růst stabilizuje na 2,2 %. Překvapení přinesly ceny potravin, které se v únoru snížily oproti lednu o 0,8 %. Na druhé straně nás mírně vyšším meziměsíčním růstem překvapily jádrové ceny. Ty se zásluhou vyšších cen služeb zvedly v průměru o čtvrt procenta. Ceny pohonných hmot zůstaly beze změny, zatímco regulované ceny nepatrně poklesly.

V meziročním vyjádření vidíme citelný pokles inflace cen potravin, která zpomalila z 4,5 % na 2,3 %. Pohonné hmoty jsou dokonce o 1,8 % levnější než vloni. Jádrová inflace se podle našeho výpočtu nezměnila a zůstává na 1,8 %, zatímco regulované ceny jsou o 1,5 % vyšší. 

Průměrná mzda poprvé překročila hranici 30 tisíc!

V závěrečném čtvrtletí loňského roku průměrná mzda v Česku vzrostla o 8,0 % y/y. V reálném vyjádření to bylo o 5,3 %. Průměrná hrubá měsíční mzda dosáhla 31 646 korun. To je v historii domácí ekonomiky vůbec nejvyšší číslo. Navíc se vůbec poprvé dostala přes hranici 30 tisíc korun. Růstu mezd pomohl nejen utažený trh práce, ale i zvyšování platů ve veřejné sféře. Učitelé si od listopadu polepšili o 15 %, úředníci pak o 10 %. Celkem šly platy ve státní sféře nahoru o 13 %. Růst mezd ve veřejné sféře se následně přelévá do soukromého sektoru, kde navíc tlačí mzdy směrem nahoru i nedostatek pracovní síly. Ten se navíc stále prohlubuje. Podíl nezaměstnaných si v únoru připsal další rekord, když poklesl na úroveň 3,7 %. A stále se podle našich odhadů nejedná o finální dno. Na podzim letošního roku by se podíl nezaměstnaných měl přiblížit dokonce k 3% úrovni. To bude vytvářet další tlak na růst mezd v domácí ekonomice, který už teď předstihuje růst produktivity.

Zdá se, že mzdové tlaky se v ekonomice projevují pomaleji, než jsme původně očekávali. Nicméně ve střednědobém výhledu by se inflace měla znovu zvýšit. V létě by se pak měla dostat bezpečně nad dvě procenta. ČNB tak neztratí důvod zvyšovat sazby. Pole naší prognózy se sazby letos budou zvyšovat ještě třikrát. Nicméně současné slabší hodnoty inflace představují riziko, že sazby půjdou nahoru přeci jenom pomalejším tempem. Námi předpokládané zvýšení sazeb v květnu se pod vlivem dnešních dat zdá spíše nepravděpodobné.

Zahraniční poptávka po českých autech meziročně poklesla

Bilance zahraničního obchodu skončila v lednu přebytkem 11,9 mld. CZK, což je oproti lednu minulého roku přebytek nižší o téměř 10 mld. Kč. Na slabším saldu se podílela zejména bilance obchodu s auty. Poptávka po autech sice roste jak v Německu, tak v celé eurozóně. Tato poptávka se však postupně mění. S tím, jak jsou domácnosti stále bohatší, preferují také větší automobily, což nesvědčí českým výrobcům menších vozů. Navíc se nejistota spojená s Brexitem odráží i na odbytu aut na Britské ostrovy. Silná domácí poptávka po automobilech navíc způsobila jejich vyšší dovozy.

V letošním roce očekáváme další zrychlování investiční aktivity i soukromé spotřeby. To bude tlačit na růst dovozů. Bilance zahraničního obchodu tak v letošním roce pravděpodobně skončí pod svým výsledkem z loňského roku.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenopá 09.03.2018 11:03:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/1dad6388_inflace_zklamala_i_pres_vysoky_rust_mezd
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.