„V Liberci na kardiologii je dobrý tým. Těší mne, že jsem se stal jeho součástí,“ říká Jan Horák, vedoucí lékař intervenční kardiologie Krajské nemocnice Liberec. Foto: Facebook nemocnice

Problém s nedostatkem lékařů na kardiologii Liberec vyřešil

Liberecká nemocnice vyřešila problém s nedostatkem lékařů na kardiologii. Loni odešli všichni čtyři lékaři z intervenční kardiologie, podařilo se je všechny nahradit. Novým vedoucím lékařem se stal Jan Horák, který působil v minulosti v pražském IKEM, pražské Všeobecné fakultní nemocnici, Kuvajtu i Bulharsku. O změnách na oddělení dnes novináře informoval primář kardiocentra Rostislav Polášek.

 

„Nyní máme zcela soběstačný tým a nejsme závislí na pomoci, jako tomu bylo minulý rok,“ uvedl Polášek. Aby nemocnice zajistila chod oddělení, na výpomoc jezdili lékaři z IKEM a Všeobecné fakultní nemocnice. I přes komplikace nebyl podle Poláška propad ve výkonech intervenční kardiologie velký. Loni lékaři provedli 1230 intervenčních zákroků, obvykle jich je za rok 1300 až 1400.

Předchozí tým intervenční kardiologie skončil v Liberci kvůli sporům s managementem, oddělení překračovalo rozpočet a nechtělo kvůli tomu používat levnější materiály při operacích. „Nový tým má stejný rozpočet jako ten minulý,“ uvedl Polášek.

Horák si nemyslí, že by byl rozpočet nedostatečný. „Je reálný a ekvivalentní možnostem, co mají velké fakultní nemocnice,“ uvedl. Materiál používaný při operacích považuje za kvalitní, obdobný používají i specialisté v Praze. „Věci na sálech jsou takové, jaké jsem si přál,“ dodal. Za limitují faktor ale považuje, že v Liberci není kardiochirurgie. „Omezuje možnosti výkonů, které se tady dají dělat,“ řekl. Předpokládá, že nejpozději do roka až dvou se dostanou do stavu, kdy budou moci provádět plné spektrum výkonů, které jim současné zázemí kardiocentra dovoluje.

Snahou Liberce je kardiochirurgii do budoucna mít, možnosti oddělení omezují ale také nedostatečné prostory. Mělo by se to změnit po výstavbě centra urgentní medicíny, jež se nyní projektuje. Oddělení by v něm mělo mít dva moderní sály výhradně pro intervenční kardiologii, nyní má jen dva. „Využité jsou na 110 procent,“ řekl Polášek. U některých výkonů je podle něj dvakrát vyšší potřeba, než současná kapacita oddělení dovoluje.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v kraji. Oddělení vzniklo v roce 2003 a slouží pro 600.000 obyvatel nejen z Libereckého kraje ale i z přilehlých oblastí krajů Ústeckého, Královéhradeckého a Středočeského. Na libereckém kardiocentru ve všech oborech pracuje 28 lékařů.

-čtk-