Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.03.2018 18:48:42

Kandidát na nejzajímavější IPO letošního roku

Když na akciový trh vstoupilo Ferrari, šlo o pozorně sledovaný krok už proto, o jak výjimečnou společnost jde. Radost investorům sice dlouho nedělala, ale vývoj od počátku roku 2017 znamená, že od IPO si akcie nyní připisuje asi 100 %. Před časem jsem tu poukazoval na to, že vstup na trh zvažuje i Aston Martin. Jeho vozy se sice netěší tak prémiové pozici jako Ferrari, ale i tak by zřejmě šlo o podobný příběh (včetně toho, že podle některých zpráv by mělo být IPO hodně ambiciózně naceněné). Na Fool.com se nyní navíc objevila zpráva, či spekulace, která by příběhu Astonu mohla výrazně dodat na zajímavosti.

Britská automobilka totiž oznámila, že obnoví svou historickou značku sedanů Lagonda a to tím způsobem, že půjde o první luxusní značku s nulovými emisemi. Majitelé Astonu přitom podle některých zpráv uvažují o tom, že by firma na akciový trh vstoupila ještě do konce tohoto roku. Bezemisní Lagonda by se tak mohla stát i vějičkou pro potenciální nové akcionáře a možná není načasování obou plánů (Lagonda a vstup na trh) náhodné.

Podle Astonu by nové vozy Lagonda měly kombinovat pokročilou technologii elektromotorů, autonomní prvky řízení, velmi neotřelý design a zmíněný luxus. Lepší než slova tu ale minimálně z hlediska onoho designu bude obrázek:

Zdroj: AM

Hlavní návrhář Astonu Marek Reichman poukazuje na to, že elektroauta se, co se týče svého tvaru a celkového designu, nebudou muset držet tradičních konceptů, které u aut se spalovacími motory diktovala zejména velikost a umístění pohonné jednotky. U Lagondy jsou baterie v podlaze vozidla a „vše nad nimi již bude patřit cestujícím“. Podle firmy by Lagonda měla, co se týče luxusu, nabízet mnohem více než Tesla u svých vozů.

Jak jsem naznačil v úvodu, Aston nyní nemá na trhu takovou výjimečnou pozici jako Ferrari. Od toho by se mimo jiné také měla odvíjet jeho valuace. Jenže v současné době se již na plné obrátky začíná rozjíždět elektrifikační revoluce, v níž Italové zatím žádné potenciální eso v rukávu nemají (a samozřejmě můžeme diskutovat o tom, zda právě jim ho je třeba). Aston se s podobným esem možná vytasí.

Na závěr bych rád poukázal na to, že Ferrari sice v roce 2017 (opět) razantně zvýšilo svůj čistý zisk, ovšem jeho provozní tok hotovosti znatelně klesl (zejména kvůli pracovnímu kapitálu) a investice naopak vzrostly. Po investicích tedy firmě v roce 2016 zbylo asi 900 milionů dolarů, v roce 2017 už jen asi 550 milionů dolarů. Tok hotovosti šel tedy úplně jiným směrem než zisky a pokud by tomu tak mělo být i nadále, mohlo by akcionáře nakonec potkat nepříjemné vystřízlivění. Současná kapitalizace totiž „vyžaduje“ několikaletý téměř 20 % růst toho, co firma bude skutečně generovat pro akcionáře (tedy jaké volné cash flow vytvoří).

Není divu, že s takovým optimismem na tomto segmentu trhu se tam chce i Astonu. Ten ale musí doufat nejen v to, že se mu podaří vytvořit onen atraktivní příběh, ale také v to, že mu vidle do jeho plánů nehodí třeba vlna pesimismu zvednutá globálními obchodními potyčkami.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688