Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.03.2018 17:14:20

ČEPS: Evropské zpoždění některých hodin se týká také Česka

Evropské zpoždění některých elektrických měřičů času se týká také Česka. ČTK to dnes řekla mluvčí tuzemského provozovatele přenosové soustavy ČEPS Hana Klímová. Agentura DPA ve středu s odvoláním na evropské sdružení provozovatelů přenosových sítí ENTSO-E uvedla, že problém se týká 25 evropských zemí. Zpoždění až o šest minut způsobil spor správců rozvodné sítě v Srbsku a Kosovu, který ovlivnil frekvenci elektřiny v propojené evropské síti.

ENTSO-E sdružující provozovatele sítí ze tří desítek evropských zemí včetně Česka uvedla, že kvůli nedostatečným dodávkám elektřiny z Kosova kolísala frekvence v celé síti, což od poloviny ledna způsobovalo zpožďování některých měřičů času. Týká se to například radiobudíků, hodin na troubách či mikrovlnných troubách nebo na topeních. Tento týden by se podle sdružení měla situace vracet k normálu, neboť Kosovu se podařilo vyprodukovat dostatek elektřiny.

Podle Klímové může mít pokles frekvence napětí vliv pouze na hodiny řízené frekvencí elektrického proudu, nepostihuje tak například mobily ani počítače. „K nařízení hodin na správný čas dojde automaticky v momentě, kdy se elektrický a astronomický čas vyrovnají. Tento proces bude trvat několik týdnů a je řízen pravidly synchronní zóny kontinentální Evropy. Předpokladem je, že všichni členové sdružení ENTSO-E v kontinentální části Evropy budou striktně plnit své závazky,“ podotkla.

Členské země sdružení podle ní situaci intenzivně řeší. „Jednání probíhají jak přímo s provozovateli přenosových soustav v Kosovu a Srbsku, tak na úrovni Evropské komise,“ dodala. Vztahy Srbska s Kosovem jsou napjaté již od doby kosovského vyhlášení nezávislosti před deseti lety, které Bělehrad neuznal. Jednou z řady sporných oblastí je i sdílení rozvodné sítě.

Alexander Kuna z laboratoře Státního etalonu času a frekvence Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR dnes ČTK řekl, že postižené přístroje jsou konstruované s předpokladem, že frekvence napětí v energetické síti je 50 hertzů. „Dalo by se říci, že uváděné přístroje se v průběhu dne postupně zpožďují a následně opět předcházejí a v průměru za jeden den drží správný čas. Domnívám se, že kvůli dlouhodobého přetížení v síti Kosova se uvedené přístroje pouze zpožďovaly,“ uvedl.

Podotkl, že synchronizaci pomocí frekvence rozvodné sítě však považuje za celkem primitivní a ne příliš přesnou. Běžněji se podle něj používá synchronizace pomocí radiových signálů, signálů satelitních navigačních systémů (GPS) nebo internetovými protokoly. „Osobně danou věc považuji za zajímavost,“ dodal.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž dnes ČTK řekl, že podobný stav často nastával v síti před rokem 1989. „Tehdy bylo velkým hitem přivážet si malé domácí radiobudíky z NDR, a ty byly řízeny právě frekvencí v síti. S ohledem na to, že tehdy v síti kolísala, tak i tyto budíky se buď předcházely, nebo zpožďovaly, a to i o desítky minut. To se po roce 1989 změnilo naším propojením se západoevropskou soustavou, kdy jsme museli prokázat, že budeme dodržovat standardy, včetně frekvence,“ dodal.

-čtk-

Příspěvek ČEPS: Evropské zpoždění některých hodin se týká také Česka pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688