Komise posiluje zavádění nových technologií na finančním trhu


Petr Pospíšil, Euroskop, 8.3.2018

Evropská komise představila akční plán, jehož cílem je naplno využít příležitosti, které přinášejí inovace v oblasti finančních služeb (zkráceně nazývané „FinTech“) umožněné rozvojem moderních technologií. Inovace by měly rozšířit možnosti poskytování finančních služeb, zvýšit provozní efektivitu, přispět úspoře nákladů a posílit hospodářskou soutěž.

Cílem akčního plánu je zúročit výhody, který inovace FinTech přináší – konkrétně jde například o technologii blockchain, umělé inteligence, cloudové služby, zvýšení bezpečnosti trhů a usnadnění přístupu nových aktérů na finanční trhy. Akční plán tak zapadá do dlouhodobého úsilí Komise o vytvoření unie kapitálových trhů, jednotného trhu s finančními službami a jednotného digitálního trhu.

Akční plán zahrnuje 23 dílčích opatření, majících za cíl rozvoj inovačních obchodních modelů, zavádění technologií FinTech, zvýšení kybernetické bezpečnosti a posílení integrity finančního systému.

Akční plán Komise podporuje výzkum a inovace v oblasti FinTech

Jaká konkrétní opatření akční plán obsahuje? Počítá například s vytvořením Evropské laboratoře finančních technologií, kde budou v nestranném prostředí spolupracovat zástupci evropských a vnitrostátních orgánů s představiteli poskytovatelů technologií FinTech.

Komise již vytvořila Fórum a středisko EU pro sledování technologie blockchain, instituce, která během letošního roku vypracuje a zveřejní zprávu o výzvách a možnostech kryptoměn či strategii zaměřenou na technologii distribuované účetní knihy a blockchainu (distribuované účetní knihy jsou typem informační databáze sdílené v rámci sítě; blockchain představují nejznámější případ distribuované účetní knihy).

Komise chce též vést veřejnou konzultaci o digitalizaci informací zveřejňovaných evropskými kotovanými společnostmi, uspořádat pracovní semináře na téma kybernetické bezpečnosti či připravit dokument o osvědčených postupech k tzv. regulačním sandboxům (regulační sandboxy označují prostor vymezený regulačními orgány, ve kterém startupy a další podniky mohou provádět experimenty s FinTech nástroji).

Návrh má rozšířit dostupnost i přeshraniční provádění crowdfundingu


Místopředsedové Evropské komise Valdis Dombrovskis a Jyrki Katainen na tiskové konferenci představují akční plán Komise podporující zavádění moderních technologií na finančním trhu. Zdroj: European Commission Audiovisual Service

Komise v rámci této iniciativy zároveň předkládá návrh nařízení, které má umožnit rozvoj platforem pro skupinové financování (tzv. crowdfunding). Crowdfunding usnadňuje přístup k financování pro začínající a malé podniky, které díky němu mohou představit svůj projekt na online platformě a žádat jejím prostřednictvím o podporu (ve formě přímého úvěrování či vlastního kapitálu).

Investoři zase mohou očekávat finanční návratnost. „Firmy a podnikatelé dostanou více příležitostí, aby mohli své podnikatelské nápady prezentovat širší základně poskytovatelů finančních prostředků,“ poznamenal místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis.

Problémem, omezujícím rozvoj crowdfundingu v současné době, je obtížná množnost expanze z jedné členské země EU do druhé. Zatímco trh EU v tomto směru postrádá celistvost, v některých jiných rozvinutých světových ekonomikách se platformám pro skupinové financování daří lépe. Legislativní návrh má proto nahradit dosavadní nedostatek společných celoevropských pravidel, snížit provozní náklady a umožnit expanzi crowdfundingových platforem do dalších států.

Crowdfundingové platformy se budou řídit jednotnými pravidly

Návrh zlepšuje přístup k této formě financování podnikům, které potřebují zafinancovat. Po přijetí opatření Parlamentem a Radou crowdfundingové platformy ponesou oficiální označení EU odkazující na jednotný soubor pravidel, zahrnujících pravidla zveřejňování informací, správy a řízení rizik a ucelený přístup k dohledu.

„Alternativní zdroje financování přímo propojují úspory s investicemi. Trh je díky nim přístupnější pro inovující podnikatele a začínající a malé podniky. Tento cíl je stěžejním prvkem unie kapitálových trhů,“ uvedl k návrhu nařízení o skupinovém financování místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek