„Nemáme výhrady k léčení protonem u speciálních a k tomu indikovaných nádorů. U protonového centra ale řešíme jednu věc, a to je karcinom prostaty, což je dnes nejčastější karcinom u mužů," prohlásil již na podzim Josef Diessl, ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny. Foto: Radek Čepelák

Vojenská zdravotní pojišťovna změní smlouvu s protonovým centrem

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) chce změnit smlouvu se soukromým pražským Proton Therapy Centrem, které se věnuje léčbě rakoviny. Loni tam léčila přes 500 klientů, většinou s rakovinou prostaty, nově by to mělo být řádově méně. Novinářům to řekl ředitel ředitel VoZP Josef Diessl. Vyjádření protonového centra, které návrh dodatku od pojišťovny posuzuje, ČTK zjišťuje.

 

Péče o loňských 520 klientů stála pojišťovnu 247 milionů korun. „Navrhli jsme protonovému centru nový smluvní dodatek, který je na úrovni ostatních zdravotních pojišťoven,“ řekl Diessl s tím, že dosavadní smlouva je podle právníků pojišťovny neplatná, protože není v souladu s platnou vyhláškou o úhradách.

Pokud protonové centrum léčbu pro některého pacienta navrhne, uzavírá s ním pojišťovna v současné době speciální samostatnou smlouvu.

VoZP uzavřela smlouvu s protonovým centrem v roce 2013 jako první česká pojišťovna v době, kdy léčba nebyla ještě z veřejného zdravotního pojištění placená. Postupně se přidaly i ostatní pojišťovny. Na rozdíl od nich ale klientům VoZP nenavrhuje léčbu protony komplexní onkologické centrum, ale přímo lékaři protonového centra.

Ozařovat nemocné mohou lékaři také fotony, což dělá většina českých onkologických center. Pojišťovny léčbě fotony dávají přednost, protože je levnější. Podle dřívějšího Diesslova vyjádření je stejně účinná, ale ne tak komfortní jako protony, protože pacient musí do centra vícekrát. Někteří pacienti si proto léčbu protony hradí sami.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, funguje od prosince 2012. Jeho vznik si vyžádal náklady 3,5 miliardy korun. Nejčastěji se protony léčí v pražském centru na účet zdravotního pojištění nádory mozku a míchy, hlavy a krku a nádory hematoonkologické.

O účinnost protonů vedou lékaři na celém světě spor. Pro některé nádory, například mozku a nádory v dětském věku, jednoznačně protony doporučují. Naproti tomu pro nádory prostaty či prsu je podle nich klasická fotonová léčba stejně účinná, přitom je výrazně levnější.

-čtk-