Případ, v němž jde o úniky informací od policie směrem k podsvětí a podnikatelům, rozjel 13. října 2015 protimafiánský útvar tehdy ještě pod vedením Roberta Šlachty Foto: archiv

Pozdní příchody a manipulace se spisem. Bývalý soudce Čonka znovu otevírá své kárné řízení

O talár přišel v roce 2015 kvůli průtahům v řízeních, absencím v práci a manipulaci se spisem. Bývalý soudce Obvodního soudu pro Prahu 6 Roman Čonka nyní podle zjištění České justice požádal o otevření svého případu. Potvrdila to mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. „Mám nové důkazy, popřípadě navrhuji provedení nových,“ reagoval Čonka.

Za dva roky působení u Obvodního soudu pro Prahu 6 Čonka způsobil průtahy v 78 trestních věcech. V jednom případě na spis nesáhl více než třináct měsíců. Do práce také chodil pozdě a to včetně hlavních líčení. Nejhorším proviněním ale měla být manipulace se spisem. „Vydal trestní příkaz, kterým obviněného uznal vinným, a poté, co byl tento trestní příkaz vypraven, dal kanceláři pokyn k jeho vymazání z elektronicky uložených dokumentů v systému a k jeho odstranění ze spisu,“ popsal kárný senát Nejvyššího správního soudu ve svém rozhodnutí.

Čonka trvá na tom, že byl funkce zbaven neprávem a na konci dubna proto znovu předsoupí před kárný senát. „Podaným návrhem na obnovu řízení bych rád poukázal na to, co pozitivního jsem v justici a pro justici vykonal a rovněž se i vyjádřil k mým pochybením. Zejména chci prokázat, že jsem se nedopustil žádné neoprávněné manipulace se spisovým materiálem, dále v návrhu popisuji skutečný stav převzatého senátu 3T, vyjadřuji se k mé docházce v době před i poté, co jsem onemocněl,“ uvedl nyní pro Českou justici. Svoji chatrnou docházku do práce omlouval bývalý soudce před kárným senátem nemocí, konkrétně boreliózou.

Chce objasnit exekuci

Čonka nakonec nedorazil ani na vyhlášení verdiktu Nejvyššího správn ího soudu v jeho věci. „Během závěrečné porady kárného senátu se v 11.05 hod. na Nejvyšší správní soud
telefonicky obrátil kárně obviněný, který vedoucí kanceláře kárných senátů sdělil, že se nemůže dostavit k nařízenému jednání, neboť na něj údajně spadla postel, a žádal o odročení jednání (úřední záznam založen na č. l. 137 kárného spisu). Kárný senát tuto omluvu nepovažoval za věrohodnou a neshledal tedy důvod k postupu dle § 218 odst. 1 trestního řádu ve spojení s § 25 zákona č. 7/2002 Sb. a tudíž ani k opětovnému odročení věci,“ stojí v rozhodnutí.

Rozhodnutí kárného senátu NSS najdete zde.

Čonka chce podle svých slov také nyní objasnit, proč čelil exekuci na svůj soudcovský plat. U kárného senátu totiž také zaznělo, že přemlouval svoji kolegyni, aby ni mohl za úplatu kvůli obavám z exekutorů přepsat své auto.

Vyjádřit se nyní také chce také ke svému trestnímu stíhání, které podnítil předseda soudu Martin Slováček. Čonka čelil podezření, že zneužil pravomoc, když ještě v taláru pro své známé lustroval jiné lidi. Věc ovšem policie odložila. Bývalý soudce také ve svém vyjádření pro Českou justici naznačil, že na konci jeho soudcovské kariéry mohl být čísi zájem. Věc proto zřejmě budou řešit i orgány činné v trestním řízení. „Mimo podaného návrhu na obnovu řízení jsem učinil, popř. následně učiním i další podání, kterými chci poukázat na působení jisté skupiny vně i mimo justici. Návrhem na obnovu řízení bych rád docílil spravedlivého a fair play procesu a současně i vyvolal diskuzi o změnách v justici, kdy doposud není moc soudní oddělena od moci výkonné, jak předpokládá Ústava ČR, přičemž to je jeden z pilířů řádného fungování demokracie,“ dodává Čonka.

Eva Paseková