Moskva chystá zásadní krok Foto: wikipedia

Moskva zvažuje odstoupení od úmluvy o lidských právech

Rusko zvažuje možnost odstoupení od evropské úmluvy o lidských právech a o ukončení spolupráce s Evropským soudem pro lidská práva. Napsala to dnes agentura RIA Novosti s odvoláním na nejmenované vládní zdroje. Rozchod s lidskoprávními instituty se podle těchto zdrojů uskuteční v případě, že „se protiruská linie soudních rozhodnutí nezmění“.

Podle zdrojů ruské agentury rozhodnutí evropského soudu odporují zájmům Ruska a politizace soudních stanovisek vzrůstá. „Argumenty a zdůvodnění ruské strany se přitom ignorují,“ napsala RIA Novosti. Soud podle ní odmítá brát v úvahu zvláštnosti ruského právního systému a často se uchyluje k praktikám dvojího metru.

Rusku rovněž vadí, že soudci evropského soudu jsou voleni bez ruské účasti. Děje se tak proto, že Rusko bylo kvůli anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 vyloučeno z jednání Parlamentního shromáždění Rady Evropy a nesmí se podílet na práci dalších orgánů Rady Evropy. Česká justice o situaci s dopadem na Českou republiku již dříve informovala.

„Ruské státní orgány proto zvažují možnost odstoupení od evropské úmluvy o lidských právech, což by znamenalo vyjmutí z jurisdikce soudu pro lidská práva a ukončení členství Ruska v Radě Evropy,“ citovala ruská agentura vládní zdroje.

Rusko se už po vyhlášení sankcí odmítlo činnosti Rady Evropy účastnit, dokud bude sankční režim v platnosti. Loni v létě se navíc ruská vláda rozhodla nezaplatit příspěvek do rozpočtu Rady Evropy, který činí 11 milionů eur (280 milionů korun).

(čtk)