Zemřel bývalý státní zástupce Arif Salichov

Dnes zemřel bývalý státní zástupce Arif Salichov. Narodil 28. března 1951 v Jihlavě, byl také spisovatelem a dva roky členem jihlavského zastupitelstva. Jako státní zástupce opakovaně odmítl stíhat Jiřího Čunka (KDU-ČSL) kvůli údajné korupci. Jihlavské zastupitelstvo opustil v polovině roku 2016 ze zdravotních důvodů. „O úmrtí pana Salichova dnes informovala jeho rodina,“ řekl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Na Salichova na Facebooku vzpomněl i prezident Unie státních zástupců a připomněl jeho roli v tomto spoluk. „V letech 1999 až 2002 byl jejím viceprezidentem a v letech 2002 až 2005 pak prezidentem. Byl prvním šéfredaktorem jejího časopisu Union, jenž začal vycházet v roce 1998 jako čtvrtletník. Ve své době se jednalo o jediné resortní periodikum státního zastupitelství. JUDr. Salichov byl nejen šéfredaktorem, ale též nejpilnějším přispěvatelem do Unionu. Z textů je navíc patrné nejen jeho nasazení pro věc Unie i státního zastupitelství, ale též jeho literární talent, který ostatně uplatnil i jako autor románů a povídek,“ uvedl Jan Lata s tím, že Unie jeho texty v brzké době oskenuje a poskytne veřejnosti.

Kauzou tehdejšího vicepremiéra a předsedy lidovců, nynějšího zlínského hejtmana Jiřího Čunka, který údajně přijal úplatek od realitní společnosti, se začal Salichov zabývat v červnu 2007 z rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství. Následně odvolal policejního vyšetřovatele Milana Šošovičku a v srpnu 2007 Čunkovo stíhání zastavil kvůli procesním pochybením.

Arif Salichov

Renáta Vesecká tehdy jako nejvyšší státní zástupkyně nařídila doplnění kauzy a vydání nového rozhodnutí. Salichov znovu konstatoval, že se trestný čin nestal, a stíhání zastavil podruhé v listopadu 2007. Své rozhodnutí odůvodňoval mimo jiné nesrovnalostmi ve výpovědích hlavní svědkyně Marcely Urbanové.

Kauza „justiční mafie“

Exministryně spravedlnosti Marie Benešová v prosinci 2007 označila v souvislosti s Čunkovou kauzou Salichova, Veseckou, jejího náměstka Karla Černovského, místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru, náměstka vrchního státního žalobce Libora Grygárka a šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala za „zákulisní justiční mafií, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury“.
Pražský vrchní soud však v roce 2011 zrušil verdikt Krajského soudu v Praze a rozhodl, že Benešová se musí za své výroky omluvit. Ta však podala dovolání k Nejvyššímu soudu, který rozsudek vrchního soudu v lednu 2013 zrušil a vrátil ji k novému rozhodnutí. Obě strany sporu pak uzavřely dohodu, podle níž Benešová nestáhne dřívější omluvu a žalující strana jí vrátí 370 tisíc korun, které jí Benešová již dříve vyplatila. Tento smír soud schválil.

Čunka vyšetřovala policie proto, že v roce 2002, kdy byl starostou Vsetína, údajně převzal od firmy HB Real úplatek 500.000 korun. Měl za něj zajistit prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty.

(epa, čtk)