Komodity postrčily ceny výrobců směrem nahoru (Analýzy makroindikátorů)

Indexy výrobních cen v lednu nečekaně zrychlily. Výjimku tvoří ceny tržních služeb, které se výrazně propadly. Zdá se však, že jde pouze o jednorázový výkyv cen za reklamní služby. Dále se zvyšovaly ceny v zemědělství. Oproti loňskému lednu byla však jejich dynamika pozvolnější, a tak v meziročním vyjádření i nadále dochází ke zpomalování jejich růstu. Na ceny průmyslových výrobců působilo zdražování energií i surovin.   

Ceny průmyslových výrobců zaznamenaly v lednu meziměsíční nárůst o 0,5 %. Na začátku roku se zvyšovaly ceny energií o 1,6 % (podobně jako ve spotřebitelských cenách) a v lednu také pokračoval růst cen komodit. Cena ropy Brent se dokonce vyšplhala na 70 dolarů za barel. Tedy na svou nejvyšší hodnotu od konce roku 2014. Na druhé straně cenový růst brzdily ceny dopravních prostředků a potravinářských výrobků. Zejména ceny aut mohly být ovlivněny posilující korunou. V meziročním vyjádření inflace cen výrobců zpomalila na 0,5 %.

Ceny zemědělských výrobců meziměsíčně vzrostly o 0,5 %. Kvůli sezónním faktorům zdražovala zejména zelenina a ovoce, zatímco produkty rostlinné výroby vesměs zlevňovaly. Meziroční dynamika cen v zemědělství sice zpomaluje, ale je stále vysoká, když v lednu dosáhla 7,2 %. V průběhu roku očekáváme, že bude docházet k jejímu dalšímu zpomalování. 

Směrem nahoru se postupně šplhají ceny stavebních prací. Ty byly v lednu o 0,3 % m/m vyšší, v meziročním srovnání pak přidaly 2,3 % (z prosincových 1,9 %). Růst cen stavebních prací podle nás odráží probouzející se poptávku po stavebních pracích. Divoký vývoj zaznamenaly ceny tržních služeb, které se meziměsíčně propadly o 1,1 %. Za tímto vývojem ale stojí v podstatě pouze ceny za reklamní služby. Bez jejich záporného příspěvku by ceny za tržní služby zůstaly meziměsíčně beze změny. Meziročně pak byly (při započítání i nezapočítání reklamních služeb) vyšší  o 1,1 %.

Dnešní údaje o cenách výrobců ukazují, že inflační tlaky jsou v ekonomice i nadále přítomné, ale v některých odvětvích slábnou. Vše nasvědčuje tomu, že ceny potravin již nebudou hlavním tahounem cenového růstu. Meziroční dynamika cen v zemědělství totiž zvolňuje a to bude pokračovat i v následujících měsících. Do inflace by ale i nadále měly přispívat jádrové ceny, které budou letos podpořeny silným růstem mezd. Dražší letos budou i ceny energií. Celkově by se inflace v první polovině roku měla udržet kolem 2% hladiny a mírně přidat ve druhé polovině roku. Centrální banka by tak podle nás měla pokračovat ve zvyšování sazeb. Podle našeho odhadu do konce roku zvedne sazby ještě třikrát. Rizika jsou však koncentrovaná na straně menšího snížení sazeb.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenost 28.02.2018 11:02:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/57df22ff_komodity_postrcily_ceny_vyrobcu_smerem_nahoru_
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.