Asistentka Roberta Fica dříve dělala modelku

Případ vraždy novináře má podle slovenské policie přesah do ČR

Případ vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky má jistý přesah do Česka, řekl dnes novinářům slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Slovensko již navázalo spolupráci s policejními sbory v Česku, Itálii a také s Europolem. Portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, napsal, že investigativní novinář se naposledy věnoval článku o tom, že slovenský premiér Robert Fico se obklopil lidmi s vazbami na osoby blízké italské mafii ‚Ndrangheta.

Slovenští policisté se podle Gašpara nejprve obrátili na své kolegy v České republice. Důvody tohoto kroku Gašpar odmítl upřesnit, řekl pouze, že případ „má jistý dosah do České republiky“.

Kuciak se v posledním období věnoval působení lidí blízkých italské mafii ‚Ndrangheta na Slovensku a jejich vztahy s nynější asistentkou slovenského premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou. Již v pondělí jiný investigativní novinář Tom Nicholson hovořil o tom, že si s Kuciakem psal o podezřeních ohledně zneužívání peněz z evropských fondů pravděpodobně italskou mafií na východním Slovensku.

Trošková v minulosti založila soukromou firmu GIA Management s podnikatelem italského původu Antoninem Vadalem, kterého podle Sme ‚Ndrangheta využívala k pomoci s přepravou zboží. List dodal, že osoba se stejným jménem a datem narození jako Vadala byla zmíněna v zatykači italských policejních orgánů, vyšetřování proti samotnému Vadalovi bylo ovšem zastaveno pro nedostatek důkazů. Úřad slovenské vlády informace zatím nekomentoval.

Ficova asistentka Trošková, která působí na úřadu vlády v pozici hlavní poradkyně, se v minulosti jako modelka dostala do pozornosti slovenských medií hlavně kvůli fotografiím pro pánský magazín, na kterých pózovala spoře oblečená.

Společnost GIA Management později získal jiný podnikatel, a to Pietro Catroppa, jehož jinou firmu Prodest podle Sme monitorovala slovenská tajná služba SIS. Bratislavský soud loni povolil sledování hovorů telefonního čísla firmy Prodest, jejímž společníkem byl někdejší poslanec Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň.

O podnikatelském propojení Troškové a Jasaně na Vadalu již v roce 2016 psal slovenský týdeník Plus 7 dní. Bývalý redaktor časopisu Ivan Mego nyní potvrdil, že téma skupiny ‚Ndrangheta předal Kuciakovi, protože jemu samému vydavatelství neumožnilo získané informace publikovat.

Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, pro který Kuciak pracoval, bez bližších podrobností uvedl, že článek, na kterém zavražděný novinář pracoval, bude zveřejněn.

Slovenská policie, podle které byli Kuciak a jeho partnerka minulý týden zavražděni pravděpodobně kvůli investigativní práci novináře, bližší informace o průběhu vyšetřování neuvedla.

Investigativní novinář Nicholson v pondělí hovořil o tom, že s Kuciakem si minulý týden psal o podezření, že pravděpodobně italská mafie na východním Slovensku zneužívá peníze z evropských fondů, a to prostřednictvím fingovaného pěstování rostlin v biokvalitě. Kuciak podle něj pracoval na případu skupiny, která byla pravděpodobně propojena s kalábrijskou mafií ‚Ndrangheta.

Podle portálu postoj.sk na východním Slovensku působí síť firem, za kterými pravděpodobně stojí italské mafiánské rodiny a které čerpaly miliony eur z evropských fondů určených na zemědělství.

(čtk)