Telefonát mohl zabránit masakru: "Vystřílí školu," volala žena FBI.

Žena blízká Nikolasu Cruzovi, který ve škole na Floridě zastřelil 17 lidí, varovala FBI, že se tak stane. Americké úřady teď zveřejnily přepis jejího hovoru s operátorem. Žena se obává, že Cruz "vybuchne", a chce "mít čisté svědomí, až to někde vystřílí".

Americká FBI už dříve přiznala chybu, že tip, který na pozdějšího střelce Nikolase Cruze dostala, dostatečně neprověřila. Teď úřady zveřejnily přepis telefonátu, který se odehrál na začátku ledna. Publikoval ho také portál The Wall Street Journal.

Žena se přestaví jako vzdálená příbuzná, na dispečink FBI ji prý přepojila operátorka. Veškeré detaily o ní i rodině útočníka byly z důvodů ochrany osobnosti vymazány, dispečer ji ale oslovoval "madam".

"Je mu osmnáct let, ale mentálně je na úrovni dvanácti nebo čtrnácti. V listopadu mu zemřela matka. Má různé účty na Instagramu, kde nejdříve tvrdil, že se chce zabít, tak jsem zavolala na policii v Parklandu, kde žije," popisuje žena.

Poté ale Cruz začal zveřejňovat fotky mrtvých zvířat, sebe v šátcích podobných těm, které nosí teroristé, a také příspěvek, ve kterém jasně napsal, že "chce zabíjet lidi". Po dvou dnech ho smazal.

"Bojím se, že se něco stane, nedokáže přemýšlet. Je tak popuzený, když se s ním někdo snaží mluvit. Už na matku, ještě než zemřela, vytáhnul zbraň," dodala Cruzova známá. FBI také sdělila, že mladík použil peníze, které získal z matčina pojištění, na nákup celého arzenálu.

Příbuzná vše nahlásila prý proto, že chce mít čisté svědmí. "Kdyby opravdu vybuchl a začal na různých místech střílet," řekla žena. "Do školy nechodí, nedodělal ani střední. Ze všech ho vyhodili, protože byl schopný vzít židli a po někom ji hodit, učiteli, spolužákovi, bylo mu to jedno. Myslím, že by mohl do té školy přijít a vystřílet to tam," sdělila přímo žena.

FBI už dříve informovala, že dostala tip od nejmenovaného vloggera, který upozorňoval na Cruzův účet na Youtube, kde měl také vyhrožovat střelbou ve škole. Autora příspěvku ale nevypátrala. Teď se ukázalo, že dostala ještě další tip. Celý přepis hovoru v angličtině najdete zde.

Nikolas Cruz vtrhnul do střední školy Marjory Stoneman Douglas 14. února odpoledne. Spustil požární alarm, aby většinu žáků vylákal z učeben. Poté začal do davu střílet. Zabil 17 lidí, dalších 13 postřelil. Soud ho poslal do vazby, k činu se prý přizná, pokud nedostane trest smrti.


Podívejte se na reportáž TV Nova o střelbě:


Zařazenoso 24.02.2018 17:02:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/telefonat-mohl-zabranit-masakru-vystrili-skolu-volala-zena-fbi.html
Přílohy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V