Foto: Flickr

Kouření marihuany může mít nemilé následky. Syndrom chronického zvracení je častější, než se myslelo

Dosud se předpokládalo, že syndrom chronického zvracení v důsledku užívání konopí čili kanabinoidní hyperemetický syndrom je jen vzácným jevem. Nová studie publikovaná v časopise Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology ale ukazuje, že nemoc, popsaná poprvé před necelými 15 lety, je zřejmě mnohem častější, než se dosud předpokládalo. Mezi dlouhodobými těžkými kuřáky marihuany, kteří byli přijati na pohotovost v New Yorku, jich totiž potíže měla celá třetina. Odhaduje se tak, že jen v USA mohou syndromem trpět dva miliony lidí.

 

Paní X. trpěla devět let náhlými, těžkými záchvaty zvracení, které šlo tlumit jen koupelí v teplé vodě. Vždy, když se objevily, se jí udělalo špatně a pokoj jakoby se se s ní točil. Následovalo zvracení a závažné bolesti břicha. Paní X. později řekla lékařům, že teplá koupel v takových chvílích fungovala jako magie a symptomy zmizely. Jakmile ale voda vychladla, byly zpátky. Stále tak vodu přihřívala, aby ve vaně mohla zůstat co nejdéle, a dávala si ji čím dál teplejší – až si jednoho dne dala koupel tak horkou, že jí kůže zrudla a objevily se spáleniny. Když se to stalo potřetí, skončila v nemocnici.

Ženě byl nakonec diagnostikován kanabinoidní hyperemetický syndrom (CHS), který se objevuje u lidí, kteří roky často užívají marihuanu. Pacienti při něm obvykle zakoušejí velké žaludeční potíže a jedinou známou léčbou zatím je s marihuanou skoncovat.

Příběh australské ženy, paní X., byl spolu s devíti dalšími případy lidí s podobnými symptomy publikován v roce 2004 v lékařském časopise Britské gastroenterologické společnosti Gut. Bylo to také poprvé, kdy tato sada příznaků dostala jméno.

Až doposud se přitom předpokládalo, že je hyperemetický syndrom velmi vzácný. Případ paní X. a dalších pacientů v roce 2004 nevyvolal mezi lékařskou veřejností větší obavy – jednak byla tehdy marihuana na většině míst zakázaná, k tomu podle všeho symptomy vymizí, jakmile pacient přestane marihuanu užívat. Případové studie navíc vyšly formou, která neobsahuje rigorózní výzkumné parametry – pouze popisuje symptomy jednoho nebo více lidí.

Pacienti si neuvědomují, že viníkem je marihuana

Nedávné poznatky ovšem naznačují, že počet případů může být na vzestupu. Nová studie provedená na pohotovosti newyorské univerzity Langone přichází dokonce s tím, že syndrom může postihovat podstatně více lidí, než se dřív myslelo. Nejhorší na tom je fakt, že pacienti netuší, že za jejich příznaky může stát marihuana, protože se paradoxně právě ona někdy užívá na léčbu nevolností.

„Jde o něco, čemu zatím příliš nerozumíme a lékaři o tom nevědí. Může to postihovat miliony,“ říká podle Business Insider Joseph Habboushe, vedoucí studie a docent na univerzitě Langone.

Vědci, kteří stojí za novou studií publikovanou v časopise Basic and Clinical Pharmacology and Toxicology, prozkoumali rozsáhlý vzorek dospělých přijatých na pohotovosti v New Yorku. Dotázovali se proto tisíců pacientů, z nichž vytipovali ty, kdo užívají marihuanu alespoň 20 dní v měsíci. Nalezli tak 155 lidí, kteří často kouřili denně, někdy i vícekrát, a marihuanu v mnoha případech užívali pět a více let. Mezi těmito pacienty zhruba třetina trpěla symptomy, které poukazovaly na CHS. To je mnohem větší číslo, než se dříve předpokládalo.

„Mě i některé mé kolegy napadlo, že může jít o mnohem běžnější problém, než naznačovaly původní studie. Přesto jsme byli velmi překvapeni,“ konstatuje docent Habboushe. On a jeho kolegové tak odhadují, že v USA může syndrom postihovat kolem dvou milionů dospělých. Na druhou stranu může být vzhledem k velikosti vzorku předčasné říci, kolik lidí hyperemetický syndrom skutečně má.

Léky proti nevolnosti nefungují

Nutno ovšem zdůraznit, že, tak jako každá studie, má i tato své limity. Tím hlavním je fakt, že lidé stále váhají, zda mají být ohledně užívání marihuany otevření a upřímní. Dalším důležitým aspektem je, že nemáme data ohledně síly, odrůdy a potence užívané marihuany. Habboushe přitom předpokládá, že silnější konopí může přispět k růstu počtu případů CHS, jenže bez dat či jasné regulace obsahu THC je nemožné říci něco takového s jistotou. Studie navíc nevyloučila lidi, kteří užívají jiné drogy, které by tak mohly taktéž hrát roli. Vedle toho netušíme, zda některá specifická složka marihuany, jako je THC či CBD, nehraje při vzniku syndromu větší roli. Abychom alespoň na některé z těchto otázek získali odpovědi, bude potřeba další výzkum.

Poselství pro ty, kdo syndromem trpí, je ale v tuto chvíli jasné: jediná dostupná léčba, která dokáže CHS zbavit, je dát marihuaně vale – horké koupele a sprchy jsou jen dočasným řešením. „Z toho, co zatím víme, na to není žádná dobrá léčba. Většina léků proti nevolnostem nefunguje. Jediné, co pomáhá, je s tím přestat. Mnoho pacientů na několik dní přestane a problémy zmizí, ale pak začnou kouřit znovu a ony se vrátí,“ přibližuje Habboushe, který nyní pracuje na další studii, která se snaží hledat jinou možnou léčbu.

„Toto onemocnění uvidíme čím dál častěji. To neznamená, že je marihuana špatná nebo dobrá, znamená to, že má vedlejší účinky – a těm musíme porozumět, zjistit, jak se jim vyhnout, a případně je léčit,“ uzavírá Habboushe.

-mk-