ČEZ schválil prodej bulharských aktiv společnosti Inercom

Aktualizováno

Dozorčí rada ČEZ dnes schválila prodej zbývajících bulharských aktiv. Od polostátního podniku je kupuje bulharská společnost Inercom Bulgaria. Konkrétní částku za balík sedmi firem ČEZ nezmínil. Nabídka bulharské společnosti je ale prý výrazně nad tržní hodnotou prodávaných aktiv stanovenou nezávislým oceněním a výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice. Čtrnáctileté působení energetiky v Bulharsku je i díky prodejní ceně celkově ziskové, tvrdí také skupina.

ČEZ v Bulharsku prodává distribuční společnost, dvě prodejní společnosti a fotovoltaickou elektrárnu. Konrétně jde o tyto společnosti: CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec a Bara Group.

Zájem o bulharská aktiva ČEZ vyslovilo několik investorů, nezávazné nabídky obdržela skupina začátkem loňského roku. Nejvyšší nabídku podala Inercom Bulgaria, se kterou pak energetika vedla exkluzivní jednání. Podpis smlouvy proběhne v příštích dnech. Vypořádání transakce ještě podléhá souhlasu bulharského antimonopolního úřadu.

Akcie ČEZ před aktualizací článku klesaly na pražské burze o 0,2 procenta na 509,50 Kč za akcii.

ČEZ chce odejít z Bulharska kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady, a také proto, aby se mohl soustředit na Českou republiku a střední Evropu a obnovitelné zdroje energie v zemích jako je Německo a Francie. Energetika se v Bulharsku zatím dohodla na prodeji své černouhelné elektrárny Varna, kterou kupuje bulharská společnost SIGDA.

Vývoj akcií ČEZ za poslední rok, relativně vzhledem k výkonnosti indexu PX:

Lidové noviny tento měsíc napsaly, že prodej šesti společností ČEZ v Bulharsku za více než 8 miliard Kč se zadrhl na pochybnostech v dozorčí radě ČEZ. Ta měla na konci ledna prodej na návrh představenstva schválit. Finální posvěcení však podle tehdejších informací listu neprošlo užším strategickým výborem dozorčí rady. Vyžádal si nový, v pořadí třetí posudek, který údajně prozkoumával nejen cenu prodeje, ale podle informací LN i otázku, zda ve výběrovém řízení bylo přistupováno ke všem zájemcům férově.

O aktiva měla zájem také jiná energetika, a to společnost Energo-Pro. Podle dnešního Hospodářských novin se firma na dozorčí radu ČEZ obrátila se se stížností a znaleckým posudkem, který zpochybňuje proces výběru vítěze. Analýza potvrzuje nestandardní postup při prodeji aktiv, napsal podle Hospodářských novin majitel Energo-Pro Jaromír Tesař. ČEZ se k výtkám vyjádřit nechtěl, uvedl také list.

Zdroj: Reuters, Patria.cz, ČEZ, HN


Zařazenočt 22.02.2018 14:02:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3760904/cez-schvalil-prodej-bulharskych-aktiv-spolecnosti-inercom.html
Přílohy
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.