Normativy církevních škol na rok 2018

Normativy církevních škol na rok 2018

MŠMT stanovilo v souladu s ustanovením § 162 odst. 1a 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů Normativy neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2017 pro účely poskytování dotací církevnímu školství".

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen MŠMT) je ve smyslu ustanovení § 162 odst. 1 a 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, povinno rozepsat prostřednictvím normativů a poskytnout formou dotace právnickým osobám vykonávajícím činnost škol a školských zařízení zřizovaným registrovanými církvemi nebo náboženskými společnostmi, kterým bylo přiznáno oprávnění k výkonu zvláštního práva zřizovat církevní školy, finanční prostředky uvedené v § 160 odst. 1 písm. b) školského zákona. Normativ stanoví MŠMT ve smyslu § 162 odst. 3 školského zákona jako průměrný roční objem výdajů uvedených v § 160 odst. 1 písm. b) školského zákona připadajících na jednotku výkonu podle § 161 odst. 2 školského zákona v daném oboru vzdělání a formě vzdělávání nebo v dané školské službě.

Vzhledem k tomu, že ze stejných principů vychází i konstrukce normativů pro soukromé školství s č.j. MSMT-16/2018-1, jsou tyto normativy základem pro stanovení normativů i pro školy a školská zařízení zřizované registrovanou církví nebo náboženskou společností, které bylo přiznáno oprávnění k výkonu zvláštního práva zřizovat církevní školy.

Pokud budou v novém školním roce v církevních školách realizovány nové obory vzdělání (ať již z toho důvodu, že v průběhu kalendářního roku budou zařazeny nové obory vzdělání, či proto, že budou akreditovány nové vzdělávací programy), pro které nejsou stanoveny normativy, bude tato situace řešena vydáním dodatku k normativům církevních škol 2018, a to dodatečně s platností od 1. září 2018. Tyto případné dodatečně stanovené normativy budou konstruovány shodně s postupy uplatněnými v tomto materiálu.

Normativy pro podpůrná opatření byly doplněny o nová podpůrná opatření dle novely vyhlášky č. 27/2016 Sb., která budou školská poradenská zařízení doporučovat od 9. 3. 2018.

Pro rok 2018 byly sjednoceny příplatky na dítě a žáka se speciálními vzdělávacími potřebami ve třídě a škole zřízené podle § 16 odst. 9 školského zákona (dále jen speciální třída/škola) na úroveň příplatků na školu.

V příloze jsou přehledně uvedeny normativy pro církevní školství na rok 2018.

Priloha_normativy_cirkevnich_skol_2018_ke_zverejneni.xlsx (209,17 KB)

Nahoru

Zobrazit sloupec