"Došlo to tak daleko, že agentury domácí péče dávají dvě třetiny příjmů na mzdy, aby se přiblížily platům v nemocnicích. Je to na úkor nákupu přístrojů. Kvalita péče jde všeobecně dolů," varuje šéfka Asociace domácí péče Ludmila Kondelíková. Foto: Wikimedia

Asociace domácí péče si stěžuje na nízké úhrady

Asociace domácí péče ČR si stěžuje na nedostatečné úhrady za poskytované ošetřování pacientů v jejich domovech. Hrozí tak úbytek domácích zdravotních sester a zhoršení kvality péče. Novinářům to dnes řekla prezidentka asociace Ludmila Kondelíková. Asociace chce vyjednávat s ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami o vyšším proplácení.

 

Domácí zdravotní péči naordinuje lékař. Je vhodná pro pacienty po jejich propuštění z nemocnice či pro lidi s chronickými chorobami. O nemocné se doma stará zdravotní sestra. Docházet může až třikrát denně každý den v týdnu. Péči, kterou zajišťují agentury, většinou proplácejí zdravotní pojišťovny.

Podle Kondelíkové je zdravotní péče v rodinách náročnější nejen fyzicky, ale i psychicky. Sestry nemají za sebou nemocniční tým, musejí o léčbě rozhodovat samy. Dostávají za práci ale nižší úhrady od zdravotních pojišťoven než jejich kolegyně ve zdravotnických zařízeních. Podle šéfky asociace to stačí na výdělek kolem 16.000 korun hrubého měsíčně.

„Došlo to tak daleko, že agentury domácí péče dávají dvě třetiny příjmů na mzdy, aby se přiblížily platům v nemocnicích. Je to na úkor nákupu přístrojů. Kvalita péče jde všeobecně dolů a hlásí se méně sester, je pro ně pohodlnější pracovat v teple v nemocnici,“ uvedla Kondelíková.

Podle ní v roce 2007 činila hodnota bodu, která je rozhodující pro úhrady od pojišťoven, celkem 1,11 koruny. Nyní dosahuje 1,02 Kč. Šéfka asociace podotkla, že náklady se za tu dobu ale výrazně zvýšily.

Asociace, která podle Kondelíkové zastřešuje pět desítek agentur, chce vyjednávat s ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami o změně úhrad péče. Zástupci asociace se už setkali s ministrem v demisi Adamem Vojtěchem (ANO).

-čtk-