Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.02.2018 09:06:58

Goldman Sachs: Americká fiskální politika vstupuje na neprobádané území


Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa by se neměla příliš spoléhat na to, že daňová reforma bude pro tamní ekonomiku dlouhodoběji oporou. Naznačila to banka Goldman Sachs, která upozornila nebezpečí rostoucích výdajů a zadlužení Spojených států. Federální fiskální politika vstupuje na neprobádané území, uvedl také americký bankovní dům ve sdělení klientům.

Řada amerických firem už v souvislosti s nižšími firemními daněmi ohlásila investiční plány a plány na zvýšování odměn. „Goldmani“ ale varují, že ekonomické stimuly spojené s daňovou reformou by mohly brzy zeslábnout. Ještě v letošním roce by měla fiskální expanze „přihodit“ k hospodářskému růstu největší světové ekonomiky zhruba 0,7 procentního bodu a v příštím roce 0,6 procentního bodu. „Potom ale pravděpodobně skončí,“ stojí podle CNBC ve zprávě, kterou banka v neděli rozeslala klientům.

„Když v minulosti ekonomika posilovala a dluhová zátěž se zvyšovala, odpověděl Kongres zvyšováním daní a snižováním výdajů. Tentokrát se stal opak,“ napsali analytici americké banky podle agentury Bloomberg.

Americké ministerstvo financí již oznámilo, že jenom letos si bude muset půjčit téměř jeden bilion dolarů. V nadcházejících letech by to mělo být ještě víc. Výpůjčky jsou sice nejlevnější v historii, do nekonečna to ale tak dělat nelze, podotýká banka, už jenom kvůli tomu, že výpůjční náklady se začaly zvyšovat. V této souvislosti, a také vzhledem k rostoucím americkým výnosům, by tak Spojeným státům mohly stoupnout náklady na splácení dluhu.

Rozpočtový úřad amerického Kongresu odhaduje, že současná úroveň federálního dluhu v poměru k hrubému domácímu produktu činí zhruba 77 procenta. Pokud se bude jazýček fiskální politiky vychylovat i nadále, dosáhne tento poměr do roku 2021 zhruba 85 procent, varuje banka. Časem by se mohl přehoupnout přes 100 procent, což by Spojené státy dostalo fiskálním pohledem do horšího postavení, než jaké měly ve 40. nebo 90. letech minulého století.

Na daňových škrtech, které se líbí firmám i části veřejnosti, leží ale jenom část viny, dodává také Goldman Sachs. Za neudržitelný nárůst výdajů nese zodpovědnost především plánované zvyšování mandatorních výdajů, jako jsou výdaje na sociální zabezpečení nebo programy Medicare a Medicaid.

Ekonomické efekty daňové reformy jsou přitom důležité i z politického hlediska. Trumpovým republikánům hrozí, že by mohli ztratit nadvládu v Kongresu, a podpora samotného Trumpa se ve většině průzkumů pohybuje pod 50 procenty. V zemi se letos konají průběžné volby a republikánská strana na ekonomické efekty daňové reformy silně spoléhá.

Zdroje: CNBC, BBG

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688