Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.02.2018 06:49:05

Blokuje Chrome kromě vlezlé reklamy i konkurenci?


Google minulý týden nasadil ve svém prohlížeči Chrome nové filtry, které zablokují obzvláště otravné reklamy na webových stránkách jako např. videa se zvukem, která se automaticky přehrávají nebo reklamy přes celou stránku. Myšlenka, která za tímto rozhodnutím stojí, je celkem jasná: Pokud tyto vtíravé reklamy nebudou uživatele obtěžovat, pravděpodobnost, že si nainstalují blokátor reklam třetí strany, se sníží. Blokátory reklam, tzv. ad blockers, snižují webovým stránkám možnost zisku. A tím snižují možný zisk i poskytovatelům reklamy jako právě Google.

I když je iniciativa Google chvályhodná, dominance této firmy na trhu online reklam ve spojení s dominancí prohlížeče Chrome a vlivem rozhodovat o tom, které reklamy jsou „obtěžující“, vyvolává několik pichlavých otázek. Podnikání Googlu s globální reklamou je větší než u jeho pěti hlavních konkurentů dohromady. A Chrome má na trhu s prohlížeči podíl 59,23 % podle NetMarketshare.com.

Chrome rozhodl, že 12 typů reklam neproteče skrze jeho reklamní filtry, a to na základě standardů Koalice pro lepší reklamy - skupiny, v jejíž radě stojí jako člen také Google.

Nicméně, několik členů Koalice pro lepší reklamy řeklo pro Wall Street Journal, že Google měl podle nich nepatřičný vliv na koalici, protože vedl výzkum, který obtěžující typy reklam určoval. Například reklamní videa na YouTube nebyla zahrnuta do průzkumu rušivých typů reklam, což Johnny Ryan z firmy PageFair, která pomáhá vydavatelům bránit se před blokováním reklam, nazval jako „pozoruhodné opomenutí“.

„Přestože je blokátor reklam na Chromu vítaným zlepšením pro uživatele, není překvapením, že vlastníci stránek jsou zděšeni, že reklamy na jejich stránkách mizí, zatímco stránky vlastněné Googlem nejsou nijak poškozeny,“ řekl Ryan pro CNBC.

Někteří se obávají, zda to nedává Google ještě větší moc nad internetem, než jakou měl dosud. Kromě toho panují obavy ohledně toho, jak bude Google nové regule prosazovat. Bude jeho počínání dostatečně srozumitelné?

Harry Kargman, výkonný ředitel společnosti Kargo na digitální reklamy, která je také členem rady Koalice pro lepší reklamy, řekl, že doporučení této koalice jsou dobrá, ale obává se způsobu, jakým je bude Chrome zavádět.

„Jak pokryjete šedou zónu, kde není zřejmé, zda je reklama obtěžující, nebo ne?“ ptá Kargman. Budou tato rozhodnutí na radě koalice, anebo bude na Chromu, aby rozhodl o tom, zda nový formát reklamy porušuje standardy, nebo ne? „Žádali jsme Google, aby specifikoval, jakým způsobem se mohou stránky odvolat, když budou označeny neprávem. Zatím stále čekáme na odpověď,“ řekl Kargman.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688