Bude možné mít v hospodě kuřárnu nebo si zřídit malý kuřácký bar? Řada poslanců směmovního zdravontického výboru není zásadně proti. Foto: Pexels

Protikuřácký zákon bude znovu na stole. Poslanec Benda se vrací s návrhem kuřáren

Přesně rok od chvíle, kdy prezident Miloš Zeman podepsal 14. února 2017 takzvaný protikuřácký zákon, startuje diskuse nanovo. Středeční zdravotnický výbor se totiž zabýval novelou zákona 65/2017 o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, kterou chystá Marek Benda (ODS) a další poslanci. Úprava přichází s několika změnami, mezi které patří možnost zřídit v hospodě kuřárnu bez obsluhy nebo v případě menších podniků, kde se nevaří, umožnit majitelům rozhodnout se, zda půjde o provoz kuřácký nebo nekuřácký.

 

Novela protikuřáckého zákona by podle Marka Bendy spočívala ve čtyřech hlavních bodech, které zároveň respektují hlavní cíl zákona, tedy ochranu nekuřáků před škodlivými účinky tabákového dýmu. „Na druhou stranu si nemyslíme, že cílem zákona je vychovávat lidi v tom, jak se oddávají svým povoleným činnostem,“ zdůrazňuje Benda. První změna se proto týká možnosti zřizovat kuřárny, tedy oddělené prostory s vlastním odvětráváním, které nesmí být průchozí do jiného prostoru. V kuřárnách by nesměla být obsluha a zákaz vstupu by platil pro mladistvé do 18 let.

„Dnes kuřárny v zákoně máme – ve veřejných prostorách a na letištích jsou povolené. Tady, v poslanecké sněmovně, můžeme mít kuřárnu. Překvapivě může být kuřárna i v obchodním centru. Když si ji postavím vedle hospody a řeknu, že jde o součást obchodního centra, tak je povolená. V hospodách ale byla zakázána,“ přibližuje Benda. „Malinko se tu přehnala ochrana nekuřáků do toho, že budeme kuřáky odnaučovat kouřit – budeme je vyhazovat ven,“ dodává poslanec.

Další navrhovanou změnou je, aby malé podniky s méně než 80 metry čtverečními, které mají licenci na prodej alkoholu a současně nepodávají jídlo, mohly být podle rozhodnutí majitele kuřácké či nekuřácké. V případě, že by šlo o kuřácký podnik, měly by zákaz vstupu osoby mladší 18 let. „80 metrů je arbitrární číslo. Kdyby bylo na mě, řekl bych, že každý, kdo nepodává jídlo, jen alkoholické nápoje, se může rozhodnout. Protože se ale snažím najít konsenzus v poslanecké sněmovně, směřuji to jen na menší provozovny,“ vysvětluje Benda.

Třetí změna, se kterou novela přichází, je zpřesnění vnějších prostor tak, aby nedocházelo k otazníkům ohledně kouření na zahrádkách, předzahrádkách či pergolách a bylo jasné, že se jich zákaz netýká. Poslední navrhovanou změnou je vypuštění zákazu podat alkoholický nápoj dospělé osobě, která následně bude vykonávat činnost, při které může ohrozit zdraví svoje nebo někoho jiného.

„To není věc, kterou by bylo možné spravedlivě požadovat po tom, kdo nápoj podává. Je to zodpovědnost dané osoby a jde o opatření čím dál hůře vymahatelné, protože dnes přijedete vlastním vozem do restauračního zařízení, dáte si tři piva a zavoláte si Anděly. Jak má provozovatel šanci poznat, že si Anděly opravdu zavoláte, nebo si řeknete, že jste takový frajer, že si za volant po třech pivech sednete a něco provedete?“ ptá se Benda. Pro změnu jsou i vyhranění nekuřáci Jako snad pokaždé, když se začne diskutovat protikuřácký zákon, se i tentokrát na výboru strhla debata zahrnující chválu, kritiku i…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit