Draghi: Regulovat bitcoin není věcí Evropské centrální banky

14.02.2018
Euroskop, čtk

Regulovat bitcoin není věcí Evropské centrální banky (ECB). Prohlásil to včera její šéf Mario Draghi a současně varoval veřejnost před riziky, která plynou z výkyvů ceny této kryptoměny. Úřady včetně centrálních bank se stále více setkávají s požadavkem, aby zasáhly a regulovaly trh s digitálními mincemi, který zažívá prudké cenové výkyvy i řadu krádeží.

Šéf Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) Agustín Carstens minulý týden vyzval centrální banky, aby proti kryptoměnám zakročily. Podle něj fungují na principu pyramidových podvodů a centrální banky by se měly zasadit o to, aby se kryptoměny nedostávaly do bankovní a finanční infrastruktury.

Problematiku digitálních měn budou zřejmě projednávat představitelé centrálních bank na březnovém zasedání skupiny významných ekonomik G20 v Buenos Aires.

Na otázku, zda by si koupil bitcoin, Draghi odpověděl opatrně: „Upřímně, dobře bych si to rozmyslel.“ Poukázal na to, že hodnota bitcoinu prochází výrazně vyššími výkyvy než hodnota eura, a že kryptoměny za sebou nemají podporu veřejných institucí. Technologie blockchain, která kryptoměny vytváří, ještě není dost bezpečná, aby ji mohly používat centrální banky, poznamenal Draghi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek