Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.02.2018 17:08:48

Pepsi nabídla lepší pamlsky než se čekalo, drinky zklamaly (komentář analytika)

Výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo zaknihoval v uplynulém kvartálu tržby ve výši 19,5 mld. USD, což je na stejné úrovni jako v předešlém roce a v podstatě v souladu s konsensem trhu.

Organický růst tržeb byl na úrovni 2,3 %, což bylo také v linii predikcí. Provozní marže se meziročně rozšířila o 70 bps na 14,3 % zejména díky výraznému nárůstu provozního zisku divize Asie-Blízký východ-Severní Afrika. Čistý zisk na akcii posílil meziročně o 11 % na 1,31 USD s konsensem na úrovni 1,30 USD.

Co se týče tržeb, posiloval zejména segment Evropa-Subsaharská Afrika (+10 %) od něhož se to však také očekávalo. Odhady opět nejvíce překonala divize vyrábějící brambůrky a další pochutiny (+5 % ), od níž se čekal jen 4% růst a která je zároveň nejprofitabilnějším byznysem celého koncernu Pepsi (provozní marže 30,3 %). Dobrý výkon byl hnán jak vyššími objemy prodeje (+3 %), tak jejich vyšší průměrnou cenou (+2 %). Nadále však pozorujeme stagnaci severoamerického byznysu s nápoji, jehož tržby meziročně sklouzly o 1 % a provozní zisk až o 20 %. Zasloužil se o to hlavně pokles na objemech prodejů (-3 %).

V tomto roce by se měl růst tržeb nejméně vyrovnat roku předešlému (tedy +2,3 %), přičemž tržní konsensus je nastaven až na +3,5 %. S efektivní daňovou sazbou „pod 20 %“ se díváme na čistý zisk na akcii v okolí 5,70 USD (konsensus 5,73 USD). Část extra zisků bude pravděpodobně přesunuta do mezd pro pracovníky a do výroby v USA. Dividenda byla navýšena o 15 % na 3,71 USD a celková odměna pro akcionáře za rok 2018 by tak měla dosáhnout 7 mld. USD (včetně 2 mld. USD v buybacku) neboli 4 % současné tržní kapitalizace.

Akcie Pepsi dnes oscilují kolem včerejší zavírací ceny.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688