Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  13.02.2018 11:35:01

Pád akcií může vyvolat krizi, ale letos to asi nebude

Natixis se v jedné ze svých čerstvých analýz ani neptá, zda opět přijde nějaká ekonomická či finanční krize, ale rovnou si klade otázku, jaká ta krize bude a co ji vyvolá. Analytici banky docházejí k závěru, který akciové investory asi nepotěší.

Díky oddlužení probíhajícím v soukromém sektoru (domácnosti a firmy) a větší finanční stabilitě bank se dá podle Natixisu jen obtížně představit dluhovou a bankovní krizi ve vyspělých ekonomikách. Jinak řečeno, opakování roku 2008 je nyní nepravděpodobné. Jak ukazuje následující graf, v zemích OECD se v současnosti poměr dluhu k HDP u firem i domácností pohybuje na relativně stabilních úrovních nedosahujících předchozích maxim:

Vzhledem k pomalému růstu platů a inflace, který umožňuje udržovat úrokové sazby na mimořádně nízkých úrovních, je zatím obtížné představit si i krizi na trhu vládních obligací, přestože v poslední době dochází k prudšímu růstu jejich výnosů. Vývoj vládního zadlužení v poměru k HDP shrnuje druhý obrázek. Zde po roce 2007 došlo k výraznému růstu míry zadlužení. Ta se po roce 2011 pohybuje zhruba kolem úrovně 115 %:

Krize na trhu vládních obligací je podle Natixisu málo pravděpodobná zejména kvůli tomu, že zvýšená flexibilita trhu práce, pokles vyjednávací síly zaměstnanců, nové technologie a konkurenční tlak z rozvíjejících se zemí drží, a bude držet, inflační a mzdové tlaky nízko. Tento vývoj bude i nadále poskytovat prostor pro udržování sazeb na relativně nízkých úrovních, a tudíž bude ulevovat dluhové zátěži vládního sektoru a snižovat pravděpodobnost krize v této části trhů a ekonomiky.

Natixis tak dochází k závěru, že „nejpravděpodobnějším důvodem krize by byla prudká korekce akciových trhů, která by proběhla ve Spojených státech. Tam jsou totiž ceny akcií vysoko a nahoru je táhly zejména odkupy akcií.“ Nicméně je otázkou, zda současný vývoj na akciových trzích potvrzuje tezi Natixisu, protože jeho analytici k výše uvedenému dodávají: „V roce 2018 bude americkému akciovému trhu pomáhat snížení daňové zátěže a repatriace zisků držených v zahraničí. Je proto spíše pravděpodobné, že krize bude vyvolána pádem akciového trhu, ke kterému by došlo v roce 2019 v USA.“

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688