Řecký parlament se zřejmě bude zabývat kauzou údajného uplácení řeckých státních úředníků, včetně bývalých ministrů, manažery švýcarské farmaceutické firmy Novartis. Foto: koláž ZD

Řecký premiér chce, aby poslanci vyšetřili kauzu nákupu léků

Řecký premiér Alexis Tsipras včera vyzval parlament k vyšetření kauzy údajného uplácení řeckých státních úředníků, včetně bývalých ministrů, manažery švýcarské farmaceutické firmy Novartis. Informoval o tom server euobserver.com, podle něhož čelí podezření z uplácení v minulosti i evropský komisař a řecký exministr Dimitris Avramopulos. Ten obvinění v pátek odmítl s tím, že bude žádat odtajnění svědků. Firma Novartis uvedla, že si není vědoma žádných pochybení a že spolupracuje s řeckými úřady.

 

Tsipras včera v řeckém parlamentu vyzval poslance, aby vytvořili zvláštní výbor k prošetření kauzy, která se týká doby před rokem 2015, tedy období než se úřadu ujala Tsiprasova vláda. Řecká prokuratura případ vyšetřuje už přes rok a během té doby vyslechla řadu utajených svědků. Minulý týden předala prokuratura zprávu do parlamentu.

Řecký eurokomisař Avramopulos v pátek oznámil, že podá stížnost k nejvyššímu řeckému soudu, v němž požádá o odtajnění svědků. Obvinění z přijímání úplatků od zástupců firmy Novartis eurokomisař odmítá. Avramopulos byl v letech 2007 až 2009 řeckým ministrem zdravotnictví a podle zpráv z tisku měl údajně za úplatky od zástupců Novartisu prosadit nákup léků této firmy za vyšší než tržní cenu. Také ostatní úředníci měli podle údajných obvinění za úplatek ovlivňovat nákup léků této firmy státními nemocnicemi.

Podle agentury AP je mezi podezřelými v kauze i bývalý premiér Antonis Samaras, který stál v čele vlády od června 2012 do ledna 2015, či guvernér řecké centrální banky Jannis Sturnaras, který byl 2012 až 2014 členem vlády. Podle agentury Anadolu je mezi podezřelými i exministr zdravotnictví Adonis Georgiadis a bývalý ministr financí Evangelos Venizelos.

Společnost Novartis v prohlášení uvedla, že spolupracuje s řeckými úřady a vede sama interní vyšetřování. „Přijmeme zodpovědnost za jakékoli chování, které neodpovídalo našim vysokým standardům etického obchodního chování,“ uvedla firma s tím, že zatím nedostala žádné formální obvinění od řeckých úřadů.

Obvinění z korupce odmítl minulý týden i bývalý zástupce šéfa řecké pobočky Novartisu Konstantinos Fruzis, podle něhož by měli falešní svědci stanout před soudem. „Nedovolím nikomu, aby pošpinil mou dlouhou profesionální kariéru,“ řekl Fruzis.

-čtk-